- Flaut å handle svensk

STRVMSTAD (Dagbladet): Nordmenn invaderer Sverige og handler som gale til jul. Aldri før har det vært mer å spare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke noe kan engasjere nordmenn mer enn når de kan spare penger. Handlekurvene svømmer over og mange familier bruker både to og tre vogner.

- Det er jo flaut at vi må til Sverige for å gjøre Norge billigere, sier Sverre Høst fra Vestfold til Dagbladet. Sammen med kona og to venner har han tatt ferja fra Sandefjord. De skal kjøre hjem via Moss- Horten. Sverre liker ikke situasjonen.

- Jeg skammer meg over at vi hamstrer i Strömstad, sier han. Dette er noe jeg ikke er stolt av. Men det er så mye penger å spare at vi kan ikke si nei takk. Jeg gidder ikke regne på hvor mange hundre eller tusen vi sparer - men jeg vet vi gjør det, sier Høst.

Nesten alle Dagbladet snakket med utenfor Nordby Köpcenter ved Svinesund er aldri så lite skamfulle over at de svikter norske forretninger og handler hos svenskene.

- Selv melka koster det halve, sier en pensjonist Sverre Watsend fra Moss til Dagbladet.

- Det er ille at jeg må over grensa for å handle så billig, sier han.

I kassa snakkes det norsk - og mange hamstrer. Sju av ti nordmenn har kjøpt varer for mer enn 3000 kroner. Det går i ribbe, øl, cola, sjokolade og alt man trenger til jul. I år skal det bli norsk jul med svenske varer.

Bilene på parkeringsplassen kommer ikke bare fra grensetraktene. Det er biler fra Agder, Telemark, Hedmark og hele Stor-Oslo.

Svenskehandel er ikke bare noe for dem som bor ved grensa. Ferja fra Sandefjord til Strömstad er full av handlevillige nordmenn som tar turen til Strömstad som en kosetur - men handle må de.