Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flaut å være amerikaner

Men Michael håper demokratene vinner i dag og retter opp inntrykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet.no): I Frelsesarmeens lokaler på 39. gate i New York gikk stemmegivningen rolig for seg i dag, ingen køer og heller ingen korrupte stemmemaskiner, her foregår fortsatt valget på gamlemåten.

Utenfor pågår valgkampen, mens velgerne mer enn gjerne engasjerer seg.

Håper på endring i Irak 

Michael Miller fra New York stemte på demokratene i dag, som han nesten alltid har gjort, og nå er det Irak-krigen som opptar ham mest.

- Senatsracet er spennende, jeg håper på flertall, og at vi dermed kan bli enige om en ny strategi i Irak. Vi kan ikke bli der for alltid, våre menn dør hver dag. Jeg tror på en tredeling av landet, sier Miller til Dagbladet.no.

Miller sammenligner Irak med Vietnamkrigen, og legger til:

- Jeg er flau over å være amerikaner når jeg drar til utlandet. Jeg er flau over vår selvtilfredshet.

Her i New York, hvor Miller avgir sin stemme, er ikke valget særlig spennende. Den populære demokratiske senatoren Hillary Clinton stiller mot repulikanernes John Spencer, i en by som er kjent som demokratisk.

image: - Flaut å være amerikaner

Spencer har imidlertid klart å lage overskrifter. Han skal ha bemerket at Hillary "ikke så ut" i gamle dager, og at han ikke skjønte hvorfor Bill Clinton giftet seg med henne.

Miller har ingenting til overs for republikanerne, som han mener får verden til å le av USA.

- Haha, hadde ikke Norge også noen soldater i Irak? Det er sånn, fem fra Norge, ni fra Sør-Korea, hehe, og de kaller det en koalisjon...I Irak kaller de oss okkupanter, ikke frigjørere. Og de hadde i alle fall vann og strøm under Saddam, sier Miller, som tror demokratene kan gjøre stor forskjell om de kaprer Kongressen, men påpeker samtidig at uenighetene innad i partiet også er store når det gjelder Irak.

- Avskyr demokratene

Irene Callaghan er uenig. Hun misliker også mange av valgene det republikanske partiet har gjort, men for henne er ikke Irak det som avgjør.

- Jeg stemmer på republikanerne. Det er mange ting som er avgjørende for meg. Jeg avskyr det demokratiske partiet, så det gjorde det lett. Jeg ser på abort som drap på utfødte barn. Stamcelleforskning er en annen stor sak.

-Og dessuten sprørsmål om homofili og transseksualitet. Vet du at det nå skal vedtas at man selv kan bestemme hvilket kjønn man har, menn kan gå inn på dametoalettet, uten noen operasjon. Det er galskap, sier Callaghan til Dagbladet.no.

Irene synes det som har skjedd i Irak er forferdelig, og forteller at hun har vært imot det fra dag en.

- Men ingen ville høre på oss, sier Callaghan.

Håper på gransking

En annen demokratisk velger, Laurie, som ikke vil ha etternavnet sitt i avisa, tror demokratene kan sette igang viktige granskinger om de vinner flertall i Kongressen.

- Korrupsjon. Jeg stemmer på folk som vil granske regjeringen. Det kan bety mye om de får satt igang etterforskning om hvorfor vi gikk til krig i Irak og om alle de private kontraktene som er inngått der. Hva var det egentlig som skjedde der, sier Laurie til Dagbladet.no. Hun frykter imidlertid at Senatet ryker for demokratene, og at det dermed blir vanskelig å få igang gransking.

- Jeg vet ikke om det hjelper om de ikke får Senatet. Jeg håper på begge. I New York er vi demokrater, vi er redde for Midtvesten og hva som er viktigst for velgerne der i dette valget.

- Jeg stemte på de rette 

Pensjonerte Shirley, som selv jobbet med valgavvikling i yngre dager, er født og oppvokst i New York. Hun har bodd her hele livet, og liker å bo i sentrum, selv om det er vanskelig å få endene til å møtes.

- Jeg stemmer hver gang. Jeg mener folk må betale mer rettferdig husleie. Selv har jeg ikke en gang råd til å handle her, jeg må dra til Harlem for å handle. Jeg klarer meg, men det er vanskelig, sier Shirley til Dagbladet.no.

OPPTATT AV IRAK:</B> Michael Miller stemte på demokratene i dag.
OPPTATT AV ABORT:</B> Irene Callaghan stemmer på repulikanerne.
<B>HÅPER PÅ GRANSKING: Laurie vil vite hva som egentlig skjedde i Irak, og stemmer demokratisk.
Hele Norges coronakart