Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flaut å være rasist

- Mennesker med rasistiske holdninger lider av kulturelt mindreverdighetskompleks og umodenhet. Det er flaut å være rasist. Det bør vi si fra om, igjen og igjen, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Per Kristian Skulberg (Sp), til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skulberg reagerte med forferdelse på oppslaget i Dagbladet i går. Der fortalte pakistanskfødte Rubina Rana at hun på grunn av drapstrusler må ha politibeskyttelse når hun leder årets 17. mai-tog i hovedstaden.

- Rubina Rana har min fulle støtte. Det er veldig bra at hun går forrest i toget. Hun gjør en viktig jobb for utviklingen av et flerkulturelt Norge, sier Skulberg.

Flott med bunad

Skulberg mener det er flott at Rana og andre med innvandrerbakgrunn ønsker å ta på seg norsk bunad 17. mai.

- Det har jo vært en slags regel at man skal ha tilknytning til det området man velger bunad fra. Men når våre nye landsmenn ønsker å vise sin tilknytning til Norge ved å gå i bunad, har de soleklar rett til å gjøre det, sier Skulberg, som selv har østfoldbunad.

Skulberg mener folk som må uttrykke fremmedfrykt og rasisme lider av kulturelt mindreverdighetskompleks.

- Når vi ser hvor langt noen kan gå overfor folk som kommer utenfra, men som nå er en del av vårt samfunn, må det skyldes følelse av kulturelt mindreverd. Rasister er folk som vil være sterke, men som føler seg svake. Derfor må vi jobbe for å styrke folks egentrygghet. De som må true andre, er ikke trygge nok i egen kulturell identitet. Hvis man har en sunn stolthet over sitt eget, blir man også global, sier Skulberg.

Må si fra

Han mener dette budskapet er en viktig del av integreringspolitikken.

- Det er ikke alltid snakk om nye tiltak, men om vinkling på problemer. Å utvikle folks kulturelle egentrygghet er en viktig del av kulturpolitikken. Jeg tror også vi oftere må si fra når folk tråkker over. Det gjelder også når politikere gjør det. Rasisme er flaut, sier Skulberg.

- Men så idyllisk og lett er det jo ikke å bekjempe rasistiske holdninger.

- Nei, og samfunnet må selvsagt sette grenser ved straffelov og på andre måter. Men dersom kulturpolitikken kan bidra til at folk blir tryggere på sitt eget, tror jeg de lettere åpner seg for dem som kommer utenfra, sier Skulberg.