VANT: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har kommet fram til at å sende søsknene Abbas og Fozia Butt ut av Norge vil være et brudd på menneskerettighetene. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
VANT: Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har kommet fram til at å sende søsknene Abbas og Fozia Butt ut av Norge vil være et brudd på menneskerettighetene. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

«Flaut, pinlig og tankevekkende»

Slik reagerer politikerne på at Norge tapte utvisningssak i Strasbourg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kom i dag fram til at utvisning av søskenparet Johangir Abbas og Fozia Butt, som har vokst opp i Norge, vil være et brudd på menneskerettighetene.

Søskenparet kom til Norge fra Pakistan sammen med sin mor i 1989, da de var tre og fire år gamle. I mange år har de nå kjempet mot norske myndigheter for å få lov til å bli i landet.

- Det er hårreisende at norske myndigheter har lagt mest vekt på innvandringsregulerende hensyn i denne saken. Søskenparet har nærmest tilbrakt hele sin barndom og ungdom i Norge, sier Venstreleder Trine Skei Grande i en pressemelding.

- Det bør være tankevekkende og pinlig for den rødgrønne regjeringa at deres behandling av barn får en så klar reprimande fra Strasbourg. Jeg håper vi ser en noe mer ydmyk tone fra justisministeren på dette området, sier Skei Grande

- Flaut AUF-leder Eskil Pedersen mener det rett og slett er flaut at Norge dømmes i menneskerettighetsdomstolen i forbindelse med en sånn type sak.

- Jeg mener dette er bevis på at vi ikke har funnet den riktige balansegangen i forhold til mindreårige og unge asylsøkere som vokser opp i Norge, sier han til Dagbladet.

- FLAUT: AUF-leder Eskil Pedersen mener det er flaut at Norge dømmes i menneskerettighetsdomstolen i en slik sak. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- FLAUT: AUF-leder Eskil Pedersen mener det er flaut at Norge dømmes i menneskerettighetsdomstolen i en slik sak. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Han peker på at det finnes mange eksempler på saker som ligner saken til søskenparet Butt, og mener det er på tide asylsaker som ligner denne bør gjennomgås på nytt.

Pedersen peker også på at den ferske stortingsmeldinga «Barn på flukt» understreker at barnets beste skal ilegges større vekt i slike saker.

- Dommen og stortingsmeldinga tar et lite oppgjør med den praksisen vi har hatt til nå. Det er masse politikk i denne saken, det er regjeringen som gir signalene som forvaltningen følger opp, sier han.

Vurderer dommen Søskenparet Butt har fått medhold to ganger i Oslo tingrett, men tapte i Borgarting lagmannsrett høsten 2008 på punktet om tilbakekallelse av bosetningstillatelsen.

Nå er de tilkjent 15 000 euro (112 500 kroner) i erstatning for materielle tap, 3000 euro (22 500 kroner) til hver for tort og svie og 20 000 euro (150 000 kroner) sammen for saksomkostninger.

- Vi vil oppfordre regjeringen til å ta denne dommen innover seg og la den få føringer for barn i asylpolitikken, sier Pedersen.

- HÅRREISENDE: Trine Skei Grande mener det bør være pinlig for den rødgrønne regjeringa at deres behandling av barn får en så klar reprimande fra Strasbourg. Foto: Jacques Hvistendahl
- HÅRREISENDE: Trine Skei Grande mener det bør være pinlig for den rødgrønne regjeringa at deres behandling av barn får en så klar reprimande fra Strasbourg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere dommen før de har fått gått ordentlig gjennom den.

- Verken UNE eller norsk domstol mente det var i strid med Den Europeiske Menneskerettskonvensjonen å nekte søskenparet videre opphold i Norge. Men EMD har rett til å overprøve de norske vurderingene, og det er det som nå har skjedd, sier Ingunn-Sofie Aursnes, direktør i UNE.

- Denne dommen vil nå bli vurdert nøye av UNEs fagfolk, slik at vi fanger opp alle viktige poeng som eventuelt kan få betydning for etterfølgende saker.

VIL VURDERE: - Denne dommen vil nå bli vurdert nøye av UNEs fagfolk, slik at vi fanger opp alle viktige poeng som eventuelt kan få betydning for etterfølgende saker, sier UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL VURDERE: - Denne dommen vil nå bli vurdert nøye av UNEs fagfolk, slik at vi fanger opp alle viktige poeng som eventuelt kan få betydning for etterfølgende saker, sier UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer