Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fleipet med lap dance og så på vampyrer på TV. Nå er hun etterlyst for terror

Jages av PST for mulige terrorplaner.

PÅ KAFÉ: Den 19 år gamle kvinnen fra Oslo skal ha reist til den ekstremt konservative terrorgruppa IS i Syria - der kvinner er underlagt strenge shariaregler. Men profilbildet hennes på et sosialt medium viser henne på kafé, uten tildekket ansikt - og med sminke både på øyne og på leppene. Foto: Privat
PÅ KAFÉ: Den 19 år gamle kvinnen fra Oslo skal ha reist til den ekstremt konservative terrorgruppa IS i Syria - der kvinner er underlagt strenge shariaregler. Men profilbildet hennes på et sosialt medium viser henne på kafé, uten tildekket ansikt - og med sminke både på øyne og på leppene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hun var alltid blid og livlig. Og så var hun flink til, og glad i, å lage mat.

Det sier en som i mange år har kjent den 19 år gamle Oslo-kvinnen som ifølge en Interpol-etterlysning fra Politiets sikkerhetstjeneste har reist til Syria - og nå antas å planlegge et terrorangrep. 19-åringen beskrives overfor Dagbladet som ei snill, sosial og trivelig jente, som gjerne lagde mat sammen med venninner - men sjelden gikk på fest.

Inntrykket av ei humørfylt jente går igjen på 19-åringens profiler i sosiale medier.

Der viser hun en til dels svært livlig form for humor - helt på linje med hva som er vanlig for ei vanlig norsk jente seint i tenårene.
Profilbildet hennes viser henne på kafé, uten tildekket ansikt - og med sminke både på øyne og på leppene.

Lapdance og Vampire diaries På et tidspunkt skriver hun at hun er forelsket i en spesiell skuespiller - og at hun har vært det siden hun var liten, mens skuespilleren ikke en gang vet at hun finnes. Hun opplyser på profilen at favorittseriene hennes på TV er Kasim Bæder, Vampire Diaries og The Secret Circle. Flere ganger oppgir hun også en sterk fascinasjon for den nå avdøde ungpikehelten, bilentusiasten og skuespilleren Paul Walker.

Videre skriver hun som en fleip, da hun i en samtale blir spurt om hun liker å danse:

- Jeg liker å gi lap dance også.

Da en venn spør henne «Har du stor rumpe?», skriver hun i en lattermild kommentar at «om du gifter deg med meg så får du se». Like etter skriver hun at hun har lyst til å bli sykepleier eller politi.

Følge islam På et tidspunkt gir hun imidlertid inntrykk av å være troende, og at hun har begynt å bruke religiøse klesplagg. Da hun i en kommentar diskuterer homofili skriver hun:

- «Kom med navnet på en hijab-jente som er gay (...).» Hun opplyser at hun begynte å dekke til hodet med sjal av følgende grunn:

- Først og fremst fordi det er en plikt ifølge islam. Det begynte med at jeg var mye i moskeen og lærte mange ting som jeg ikke var klar over. (...) Jeg tenkte at hvis jeg var glad i Allah - hvorfor kan jeg ikke følge ordrene hans? Så det gjør jeg nå.

Hun skriver så at lykke for henne er at Allah er fornøyd med henne, og at Koranen og profeten Muhammed inspirerer henne.

- Vært hos IS I morges sprakk nyheten om at svensk politi har fått en terroralarm fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om den unge kvinnen fra Oslo som PST mener planlegger et terrorangrep.

FAN: 20-åringen uttrykker på nettet en forkjærlighet for nå avdøde Paul Walker. Foto: AP / NTB scanpix
FAN: 20-åringen uttrykker på nettet en forkjærlighet for nå avdøde Paul Walker. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Kvinnen skal ha giftet seg nylig - og fortalt flere venner at hun skulle til Tyrkia med sin ektemann. Vennene mistenkte at hun egentlig planla å slutte seg til terrorgruppa Den islamske staten (IS) i Syria. Dagbladet er ikke kjent med nøyaktig når kvinnen reiste til Syria, men ifølge advarselen skal kvinnen nylig ha fått våpentrening i Syria.

Det er nå mistanke om at hun vil gjennomføre et selvmordsangrep.  Advarslen fra PST har gått ut internasjonalt gjennom Interpol, og er er såkalt oransje varsel.

Forhindre terror Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sa til Dagbladet i morges at årsaken til etterlysningen er å forhindre og forebygge terror.

- Vi har ingen kommentar til etterlysningen. Men på generelt grunnlag kan vi si at det er ulike måter å etterlyse og varsle. Det kan for eksempel gjøres gjennom Interpol og Schengen-systemet, eller gjennom bilaterale forhold, sa Bernsen.

Det svenske sikkerhetspolitiet er svært tilbakeholdne om den norske advarselen.

- Jeg kan ikke si noe om denne personen. Det er en generell regel vi har, sa Johan Sone, teamleder for nasjonal avdeling ved politiets internasjonale seksjon i Sverige, i morges.

FAN: 20-åringen har vært glad i å se Vampire Diaries på TV - her Paul Wesley, Ian Somerhalder og Nina Dobrev i New York i 2009. Foto: AP / NTB scanpix
FAN: 20-åringen har vært glad i å se Vampire Diaries på TV - her Paul Wesley, Ian Somerhalder og Nina Dobrev i New York i 2009. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart