Fleksibelt kontantstøtteutspill

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad-Haugland presenterte regjeringens forslag til kontantstøtte, og lovte at hun skal ta kontakt med alle partiene på Stortinget. Grethe G. Fossum fra Arbeiderpartiet lyttet interessert til de nye tonene, men konstaterte at andre partier hadde fått regjeringens utkast på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grethe Fossum (Ap) sto på gangen da Barne- og familieminister Valgerd Svarstad-Haugland (KrF) presenterte regjeringens opplegg for kontantstøtte. Der kan hun risikere å stå lenge. En synlig fornøyd og optimistisk Valgerd Svarstad-Haugland sa at regjeringen vil begynne forhandlinger med Høyre og Fremskrittpartiet på mandag. Selv om hun presiserte at regjeringen vil snakke med alle partiene, var det tydelig at regjeringen først og fremst satser på disse to partienes støtte for å få kontantstøtta vedtatt.

- Dere må innrømme at det ikke er mange positive signaler å få fra Arbeiderpartiet, men vi skal kontakte alle partiene, lovte Svarstad-Haugland ett samlet pressekorps.

  Det var nye toner for Grethe Fossum som ikke var uinteressert i å gå inn i forhandlinger med regjeringa. Men hun presiserte at forhandlinger er en tosidig kommunikasjon der begge parter må fire på krava.
- Det er ingenting nytt i det statsråden har sagt i dag, som vi ikke har sagt nei til før, sa Grethe Fossum til Dagbladet: på nettet.

 Hun merket seg også at andre partier hadde fått regjeringens utkast til den nye kontantstøtteordningen før den ble offentlig. 

 

Vil beholde barnehagetilskudd

Regjeringen går inn for at de som ikke har barnehageplass skal få tilsvarende beløp i kontantstøtte, men de vil beholde dagens støtteordning til barnehagene.

  - Regjeringen støtter fortsatt målsetningen om full barnehagedekning i år 2000, sa barneministeren.

Høyre og Fremskrittpartiet har tidligere sagt at de ikke vil stemme for kontantstøtte hvis ikke statstilskuddet til barnehagene fjernes. Arbeiderpartiet vil ha statsstøtte til barnehagene, men har hele tiden sagt klart og tydelig nei til alle ordninger med kontantstøtte.

På spørsmål om hvordan Arbeiderpartiet liker situasjonen der de risikerer å stemme ned statsstøtte til barnehagene svarte Grethe Fossum at det ikke er hennes problem, men regjeringa som fremmer saken.

Svarstad-Haugland var mer optimistisk og så langt svært fornøyd med signalene hun hadde fått fra Stortinget. Hun var derimot ikke villig til å avsløre noe om hva regjeringen vil fire på i forhandlingene som starter mandag.

 


Gradert kontantstøtte

  Regjeringen har falt ned på en kontantstøtte som skal være så enkelt som mulig. Barneministeren presiserte at fleksibilitet og enkel administrasjon var et viktig poeng for regjeringen. Ordningen vil i første omgang koste 2,87 milliarder kroner, og i tillegg regner regjeringa med at administrasjon av ordningen kommer opp i 60 millioner.

  De med korttidsplass i barnehage skal også få kontantstøtte, men gradert etter barnets oppholdstid i barnehagen. Innvandrerfamilier og familier i kontakt med barnevernet vil fylle vilkårene til regjeringen. De eneste som ikke vil få kontantstøtte er fosterhjem, fordi fosterforeldre allerede mottar forhøyet godgjøring for å være hjemme.

  Svarstad-Haugland satser på at kontantstøtteordningen skal tre i kraft som planlagt 1. august 1998 for ett-åringer, og hun vil utvide ordningen for ett- og toåringer allerede fra og med 1. januar 1999.

FORNØYD: Barneminister Valgerd Svarstad-Haugland var synlig fornøyd da hun presenterte regjeringens opplegg for kontantstøtte.