Flere advokatfirmaer skal granske omstridt aksjesalg

Sylvia Brustad møtte pressen i kveld. Setter igang ekstern gjennomgang.

Flere advokatfirmaer skal granske omstridt aksjesalg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Advokatfirmaet Simonsen skal stå for statens uavhengige juridiske granskning av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Også de finansielle vurderingene rundt det omstridte salget skal gjennomgås, men det er foreløpig uklart hvilke eksterne eksperter som får den delen av oppdraget.

Det kunngjorde næringsminister Sylvia Brustad på en pressebrief i 20.30-tida i kveld.

- Alt skal på bordet, alle steiner skal snus, sier Brustad.

Statsråden forsikrer at departementet arbeider «dag og natt» med saken.

Brustad opplyser at regjeringen også har engasjert advokatfirmaet Selmer, som bisto departementet da proposisjonen om statens eierskap i Aker Holding ble utformet i 2007, for bistand. De har vært i gang med sitt arbeid siden fredag.

Vanskelige spørsmål
Regjeringen vil blant annet vite om aksjonæravtalen ble brutt da Kjell Inge Røkkes Aker ASA i forrige uke solgte fem selskaper til Aker Solutions. Aksjonæravtalen fra 2007 skulle sikre staten innflytelse i viktige spørsmål.

TAUS: Kjell Inge Røkke har så langt ikke uttalt seg om det omstridte interne salget i Aker-systemet.
TAUS: Kjell Inge Røkke har så langt ikke uttalt seg om det omstridte interne salget i Aker-systemet. Vis mer

Denne uka ble det imidlertid kjent at det var Aker Solutions ASA sitt heleide datterselskap Aker Solutions AS som var motparten til Aker ASA i handelen. På den måten kan Røkke ha unngått at handelen måtte godkjennes av regjeringen.

Modellen har blitt beskrevet som vanlig praksis av kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Aker Solutions. Men det noen kaller Røkkes ryddesjau er langt fra ukontroversiell.

Flere eksperter har uttalt at regjeringen kan ha blitt lurt av Røkke, og Sylvia Brustad har ikke utelukket at hele saken kan bli gjenstand for en ny styrebehandling i Aker Holding-styret, der staten har vetorett.

Byttet ut intern granskningsleder
Mandag ble det kjent at styremedlem Berit Kjøll skulle ersatte Kristin Krohn Devold som leder av Aker Holdings egen gransking av Aker-stranaksjonene, etter at det ble stilt spørsmål ved Krohn Devolds habilitet. Men også Kjøll har havnet i en spesiell situasjon i aksjedramaet.

Hun er er utpekt av Nærings- og Handelsdepartementet for å representere statens 30 prosent eierandel i Aker Holding. Samtidig fortalte hun i dag Dagbladet.no at styret i Aker Holding ble kjent med planene om å kjøpe Røkke-aksjer lenge før Næringsdepartementet ble orientert 30 mars i år.

- Vi  har  visst  siden september 2008 at det har vært arbeidet med dette. Da fikk vi en orientering i  styremøte i Aker Holding, sa Kjøll til Dagbladet.no.

Sist søndag ble det kjent at Sylvia Brustad kom til å sette i gang en uavhengig granskning i tilegg til Akers interne gjennomgang, og det er disse eksterne ekspertene som ble presentert i kveld.

OPPKJØPET I AKER SOLUTIONS:

• 22. juni 2007 sprakk nyheten om at den norske stat ville gå inn i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Kværner (nå Aker Solutions).

• Daværende Næringsminister Dag Terje Andersen kunngjorde at statens betalte 4,8 milliarder. Den svenske Wallenberg-familien la også penger på bordet.

• Målet var å sikre at selskapet ikke ble solgt til utlendinger og å skape muligheter for et industrielt samarbeid mellom norsk og svensk industri.

• Avtalene innebar at Aker frigjorde om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene ga morselskapet Aker ASA en regnskaps- messig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

• Aker ASA overførte selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS, der den norske stat, Saab AB (ikke bilselskapet eid av General Motors, red anm.) og Aker er aksjeholdere.

• Aker er største eier med 60 prosent, staten eier 30 prosent og Saab og Investor eier 10 prosent.

• Statens aksjer i selskapet har rast i verdi og lå i februar 2009 mellom 75 og 80 prosent.

DISSE VILLE GRANSKE:

Følgende firmaer leverte inn tilbud før fristen gikk ut i dag klokka 12:

Finansiell rådgiver:

  • Astrup and Partners AS
  • BDO Noraudit DAPareto Securities AS
  • NRP Securities ASA
  • Pareto Securities AS

Juridisk rådgiver:

  • Haavind
  • Kvale
  • Ræder
  • Selmer
  • Simonsen
  • Vogt & Wiig

Kilde: NHD

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer