Flere alvorlig skadd i Nordsjøen

31 plattformarbeidere pådro seg alvorlige personskader i fjor, mot 21 i 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Norsk oljevirksomhet går så det griner. Likevel klarer ikke bransjen å bedre arbeidsforholdene for dem som drar oljemilliardene opp av Nordsjøen.

Direktør Magne Ognedal i Petroleumstilsynet (Ptil) legger ikke skjul på at han er skuffet over tallenes tale. På flere punkter går det gal vei med risikonivået på norsk sokkel.

- Ingen forbedring

- Petroleumstilsynet er ikke tilfreds med utviklingen på HMS-området (Helse-, miljø- og sikkerhet red. anm.), sa Ognedal da resultater fra prosjektet «Utvikling i risikonivå - norsk sokkel» (RNNS) og hovedtrekk i Ptils årsberetning ble presentert på en pressekonferanse tidligere i dag, fredag.

Det er ikke registrert noen klar forbedring av risikonivået i petroleumsvirksomheten i 2005.

I RNNS-prosjektet gjøres en årlig beregning av det samlede risikonivået ved hjelp av 21 indikatorer som dekker de fleste typer risiko. Prosjektet er forankret i Sikkerhetsforum, hvor myndighetene, arbeidstakerne og arbeidsgiverne jobber sammen for en tryggere arbeidshverdag for arbeidstakere i norsk oljeindustri.

Fjorårets resultater er i så måte lite å være stolt av.

- Sett over tid ser vi ennå ingen klar, kontinuerlig forbedring av HMS-nivået. Ptil er ikke tilfreds med utviklingen. Ambisjonen om at petroleumsvirksomheten på norsk sokkel skal være verdensledende innenfor HMS, er så langt ikke oppfylt, sa direktør Magne Ognedal under pressekonferansen.

NORDSJØEN: Tall fra 2005 viser at for mange oljearbeidere skader seg fysisk eller blir syke av giftige kjemikalier offshore. Foto: Statoil
NORDSJØEN: Tall fra 2005 viser at for mange oljearbeidere skader seg fysisk eller blir syke av giftige kjemikalier offshore. Foto: Statoil Vis mer

Dårlig kontroll

2005-rapporten viser bare en beskjeden reduksjon i risiko når det gjelder tap av liv i storulykkeri forhold til forrige år. Enkelte indikatorer som gir bidrag til storulykkesrisikoen er redusert, for eksempel hydrokarbonlekkasjer. Andre viser en økning, for eksempel kollisjon mellom feltrelatert fartøy og innretning.

Det ble i fjor rapportert 61 tilfeller av yrkesbetinget hudsykdom fordi folk er blitt eksponert for giftige kjemikalier.

«Selv om det kan spores enkelte forbedringer i 2005 i forhold til 2004, er det likevel klart at mange selskaper har et forbedringspotensial når det gjelder systematisk og aktiv tilnærming til risikovurderinger og oppfølging av kjemisk arbeidsmiljø», heter det i rapporten.

Flere alvorlig skadd i Nordsjøen
<B>PLATTFORM I SOLNEDGANG:</B> Gullfaks kan være vakker i riktig lys.
<B>GULLFAKS:</B> Her er Gullfaks sett fra helikoptervindu.
<B>OLJEBORING:</B> Bildet viser boring på Bravoplattformen på Ekofiskfeltet.