Flere amerikanere døde mens de måket snø

Ekstremkulda i USA tar liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den lille byen Babbitt i Minnesota var det til og med kaldere enn på mars i går. Med 38,3 minusgrader var byen det kaldeste stedet i USA, ifølge den nasjonale værtjenesten.

Ifølge Reuters er det rundt 36 minusgrader der Mars-roveren Curiosity befinner seg.

Ekstremkulden som kommer med vinterstormen Hercules har gått hardt utover flytrafikken, i tillegg til at skolene i flere delstater er stengte.

Døde av snømåking Kulden truet også oljefelt fra Texas til Nord-Dakota og i Canada.

Men kulden har også tatt liv. Antallet som har omkommet som følge av kulden er usikre, men det anslås at minst 15 er døde som følge av uværet.

Chicago Tribune melder at minst fire menn i alderen 48 til 63 har omkommet som følge av at de var ute og måket snø.

- Det er uheldig. De ble brakt til sykehus etter at de tilsynelatende fikk hjerteinfarkt, sier rettsmedisineren Patrick O´Neil til avisa.

«Polarvirvel» I amerikanske medier kalles ekstremkulda for «Polar vortex», på norsk noe i retning av en «polar virvel». Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt har tidligere forklart det på denne måten:

- På baksida av et dypt lavtrykk nordøst i USA, strømmer kald luft sørover, sier Walløe.

Han peker på at været ikke er like ille over hele USA. I California er det for eksempel høytrykk, og ganske mildt og fint.

Mellom dette høytrykket i vest og lavtrykket i nordøst danner seg ifølge statsmeteorologen en åpning hvor kaldlufta strømmer sørover - og denne gangen når den mye lenger sør enn det amerikanerne er vant med.

På grunn av landets geografi, er USA spesielt utsatt for slike væreffekter.

- USA er veldig åpent. Det er liksom ikke noe som stopper kaldlufta, sier Alsvik Walløe til Dagbladet.

Kulden kommer Snart kan vi få oppleve noe liknende her i Norge, selv om utslagene blir langt mindre dramatiske.

- Det blir kaldere vær mot slutten av uka, sier Terje Alsvik Walløe.

Han forteller at det er i innlandet i Nord-Norge at kulden slår inn først, med ned til minus 25 grader til helga. Etterhvert blir det kaldere også sørover, med rundt ti minusgrader i Oslo-området i neste uke.

SNØKAOS: Flere amerikanere skal ha dødd som følge av snømåking i ekstremkulda. Illustrasjonsfoto: AP Photo/The News-Gazette, Holly Hart/NTB Scanpix
SNØKAOS: Flere amerikanere skal ha dødd som følge av snømåking i ekstremkulda. Illustrasjonsfoto: AP Photo/The News-Gazette, Holly Hart/NTB Scanpix Vis mer