- Flere amerikanere drept

Minst fire er drept og flere skadd i angrepet mot bilkolonna med amerikanere på Gaza. Flere CIA-folk var med i bilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fire mennesker er drept i et angrep mot en bilkolonne med amerikanske diplomater på Gazastripen.

Fire sikkerhetsvakter er omkommet. Det er foreløpig uklart hvor disse kommer fra. Den amerikanske ambassaden bekrefter at flere amerikanere er døde.

Khaled Abu Nour var vitne til hendelsen, og sier til nyhetsbyrået Reuters at tre av de døde så utenlandske ut.

- Den fjerde var veldig hardt skadd, sier Nour.

Den israelske hæren har sendt inn stridsvogner og helikopter for å evakure konvoien. Den ene døde er fraktet til sykehuset i Gaza.

CIA med i konvoien

Amerikanske myndigheter har bekreftet at det har vært en eksplosjon.

Israelske medier melder at flere palestinere skal være drept. Nyhetsbyrået AP viser til palestinske sikkerhetskilder og melder at angrepet ble uført av en eller flere selvmordsbombere. Dette avvises nå av vitner.

Medlemmer av CIA skal ha vært med i kolonna, skriver Ha'aretz.

De første meldingene gikk ut på at USAs spesialutsending John Wolf, som overvåker veikartet for fred, var med i konvoien. Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv opplyser nå at Wolf ikke var med.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det personell fra Wolfs kontor med i bilfølget.

Israelske militæremyndigheter har så langt ikke vært tilgjengelige for kommentar.

Israelsk radio viser til kilder i den amerikanske ambassaden som opplyser at offrene i aksjonen var sikkerhetspersonell som ble leid inn fra et privat selskap.

Store skader

Ifølge SkyNews skjedde eksplosjonen nær en bensinstasjon. Israelsk radio sier det smalt akkurat da konvoien kjørte forbi. Bomba skal ha vært plassert i eller rett ved siden av veibanen.

Vitner på åstedet sier en sølvfarget Cherokee-jeep som ble brukt av diplomatene ble fullstendig ødelagt av eksplosjonen. Den etterlot også et digert hull ved veibanen. Deler fra bilen ble slengt over 30 meter i kraften fra eksplosjonen, melder Reuters.

Bilen ble delt på midten og kastet rundt. Vitner sier det var mengder av blod i veibanen. En palistinsk politimann på stedet sier han har ser minst to døde.

Konvoien skal ha inneholdt minst tre skuddsikre kjøretøyer og fulgte hovedveien Salah a-Din på Gaza. Bomben gikk av da de nådde byen Beit Hanoun, 1,5 kilometer sør for grensa mellom Israel og Gaza.

Det er første gang det har vært et slikt angrep mot et amerikansk mål i de palestinske områdene, men det er ikke kjent om den amerikanske konvoien var det spesifikke målet for angrepet.

Attentatet skjedde bare noen timer etter at USA nedla veto mot en resolusjon som fordømmer byggingen av en israelsk sikkerhetsmur gjennom palestinsk territorium.

Ingen selvmordsaksjon

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie var blant de første til å fordømme angrepet, under en felles pressekonferanse med utenriksminister Jan Petersen i Ramallah.

- Vi er svært lei oss for det som skjedde med de amerikanske diplomatene i dag. Vi fordømmer det kraftig, sender våre kondolanser til familiene som har mistet sine kjære, og håper at de sårede snarest skal komme til hektene igjen, sa Qurie til NTB-TTs utsendte medarbeider i Ramallah.

Hvem som står bak er ikke kjent, men mistanken går som så ofte før i retning de militante gruppene Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad).

Taxisjåfør Mohammed Radwan sto på bensinstasjonen like ved da bomba gikk av.

- Jeg holdt på å fylle tanken da jeg så den amerikanske kolonnen passere. En palestinsk politibil kjørte foran og det var tre store amerikanske biler. Da den tredje bilen passerte eksploderte det, sier Radwan, til nyhetsbyrået AP.

Han opplyser at de to første bilene da økte farten og at de stoppet et godt stykke unna. Sjåføren så to blodige kropper ligge ved siden av bilen før han fikk beskjed om å komme seg unna.

<B>KRAFTIG EKSPLOSJON:</B> En bil i den amerikanske konvoien skal ha blitt delt i to.
<B>SKUDDSIKRE BILER: Den sølvgrå Cherokee jeepen landet på taket etter eksplosjonen.
FLERE DØDE: Vrakdeler ble sendt 30 meter av gårde da bomben gikk av.