Flere amerikanere må flytte hjem til mor og far

Har ikke råd til å bo borte.

FORSVARER RAPPORTEN: President Barrack Obama mener rapporten om amerikanernes levekår viser at regjerningens redningspakker har hjulpet. Foto: REUTERS.
FORSVARER RAPPORTEN: President Barrack Obama mener rapporten om amerikanernes levekår viser at regjerningens redningspakker har hjulpet. Foto: REUTERS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Ikke på 15 år har like mange amerikanere kjempet under fattigdomsgrensa.

Nesten 44 millioner amerikanere, hver sjuende innbygger, befant seg under grensa i 2009, viser en rapport fra det statlige statistikkbyrået Census Bureau.

USA fikk fire millioner flere fattige i løpet av fjoråret. Mer enn 14 prosent lever nå under fattigdomsgrensa, skriver
The Wall Street Journal.

Hardt for unge
Blant amerikanere mellom 25 og 34 år bor nå 5,5 millioner med foreldrene. Dette er 8,4 prosent mer enn for to år siden. I denne aldersgruppa har nesten 43 prosent havnet under fattigdomsgrensa.

Mange har valgt å flytte hjem på grunn av dårlig råd, mens andre har valgt å vente med å flytte ut.

Finanskrisa har vært spesielt vanskelig å takle for unge arbeidstakere og unge familier, blant annet fordi de ikke har rett på like mye statlig støtte som eldre. For eksempel har unge med få år i arbeidslivet vanskeligere for å få arbeidsledighetsstøtte.

Også blant svarte amerikanere og amerikanere med latinamerikansk bakgrunn er fattigdomsøkningen vært spesielt stor, skriver NTB. Eksperter hadde på forhånd spådd at finanskrisen og økt arbeidsløshet ville skyve enda flere amerikanere ut i fattigdom.
Omdiskutert
Rapporten, som ble offentliggjort torsdag, viser at andelen fattige har økt med 14,3 prosent i løpet av 2009. Andelen fattige har økt mest blant barn, der en av fem nå defineres som fattige.

Resultatene kommer i en tid da det er livlig debatt rundt hvordan statlige penger best kan brukes for å hjelpe fattige og arbeidsløse.

- Rapporten illustrerer hvor hardt år 2009 har vært, men viser at resesjon ikke trenger å føre til noen historisk nedgang i den økonomiske sikkereheten til familier, uttalte president Barack Obama i forbindelse med offentligjøringen av rapporten, ifølge ABC News.

Presidenten forklarte at statlige støttetiltak som skattelette, reddet millioner av amerikanere fra å havne under fattigdomsgrensa.

Republikanere leste rapporten på en annen måte, og en talsperson fra Kongressen mente rapporten viste at statens redningspakker slett ikke har innfridd resultatene som var lovet.

Fattigdom med støtte
USA har fastsatt en fattigdomsgrense på 11.000 dollar (ca. 67.000 kroner) årlig per voksne person, og det dobbelte for en familie på fire. Gjennomsnittsinntekten i USA er nærmere 50.000 dollar (ca. 300.000 kroner).

Grensa bli fastsatt på grunnlag av inntekt, og statlige støtteordninger, som subsidierte boliger, er ikke iberegnet i summen. Ifølge den amerikanske regjeringen hadde 3,6 millioner amerikanere som nå ligger under, havnet fattigdomsgrensa dersom matstøtte ble inkludert i beregningene, skriver The Wall Street Journal.

Hver sjuende voksne amerikaner mottar nå matrasjoner fra staten, mens tallet for barn er enda høyere. I løpet av første halvdel av 2010 har antall mottakere økt fra 39 til 41,3 millioner, skriver The New York Times.