Krigen i Ukraina:

Flere angrep i Ukraina: Én bekreftet omkommet

Det har vært flere eksplosjoner i Kyiv nyttårsaften. Luftvernsirenene går i Ukraina etter meldinger om raketter avfyrt fra russiske fly.

NYTTÅR: Flere er skadd etter gjentatte angrep på Ukraina nyttårsaften. Her fra Kyiv. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/NTB
NYTTÅR: Flere er skadd etter gjentatte angrep på Ukraina nyttårsaften. Her fra Kyiv. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seinest klokka 14.47 melder nyhetsbyrået Reuters om nye eksplosjoner i Kyiv-regionen.

Litt etter skriver ordfører i Kyiv, Vitalij Klitsjko, at én person er død etter angrepene på den ukrainske hovedstaden. 20 er skadd, 14 innlagt på sykehus.

- Seks ble behandlet av lege på stedet, skriver han.

Klitsjko opplyser om at 30 prosent av byen er uten strøm, som følge av nødstans. Flere regioner valgte tidligere lørdag å slå av strømleveransen, som et føre var-tiltak i tilfelle treff på infrastruktur.

- Det er vann og varme i Kyiv, skriver Klitsjko.

Vitner fortalte tidligere lørdag at de har hørt rundt ti eksplosjoner i Kyiv.

Flyalarm i alle regioner

Luftvernsystemene i Kyiv har vært aktivert store deler av dagen. Det er ikke kjent om eksplosjonene skyldes raketter som har slått ned, eller at de er blitt skutt ned.

Kyiv Independent meldte tidligere at flyalarmen gikk i alle regioner med unntak av de okkuperte regionene Luhansk og Krim. I flere regioner er strømmen borte etter angrepene.

HOTELL: Et hotell i Kyiv ble truffet. Foto: AP/Efrem Lukatsky/NTB
HOTELL: Et hotell i Kyiv ble truffet. Foto: AP/Efrem Lukatsky/NTB Vis mer

Ifølge meldinger på Twitter har det vært minst tre bølger med rakettangrep nyttårsaften.

- Russiske «presanger» flyr over Kyiv-regionen nå. Vi frykter det ikke, skriver Ukraine Front Lines på Twitter.

Advarte mot angrep

Det er blitt advart mot russiske rakettangrep i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det britiske forsvarsdepartementet advarte mot dette i sin daglige etterretningsoppdatering lørdag.

President Volodymyr Zelenskyj har flere ganger i jula bedt alle ukrainere være oppmerksom på faren for angrep og lytte til luftvernsirenene.

- Siden oktober har Russland oppretthold et mønster om å gjennomføre intensive angrepsbølger hver sjuende til tiende dag, skriver Storbritannias forsvarsdepartement i sin etterretningsoppdatering nyttårsaften.

Eksperter har pekt på at Russland gjennomfører slike bølgeangrep for å påvirke sivilbefolkningen. De angriper med mange raketter samtidig for å overbelaste Ukrainas luftforsvar, ifølge eksperter. Det samme skriver britene.

- Men det er en realistisk mulighet for at Russland vil bryte dette mønsteret og angripe igjen de neste dagene for å undergrave moralen til ukrainerne i nyttårsfeiringen, skriver britene.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer