Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere anmelder sex-overgrep

Antall anmeldte tilfeller av incest og utuktig omgang med barn har økt med over 70 prosent fra i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tall fra Politidirektoratet er økningen i antallet anmeldte incestsaker på 71,7 prosent, samtidig som anmeldte tilfeller av utuktig omgang med barn under 16 år er gått opp med 73,6 prosent.

- Jeg tror all åpenheten rundt dette, blant annet i mediene, gjør at terskelen for å anmelde incest og utuktig omgang med mindreårige er lavere nå enn den var før, sier assisterende politidirektør Odd Berner Malme i Politidirektoratet til NTB.

I første halvår av 2002 ble det anmeldt 46 incestsaker i Norge mot 79 anmeldte saker i samme periode i 2003.

Positiv økning

Ifølge Malme er økningen i antallet anmeldte kriminalsaker ikke nødvendigvis negativt, snarere tvert imot. Økningen kan nemlig bety at økt fokus gjør det lettere for ofrene å gå til politiet.

- Disse og andre seksualforbrytelser som for eksempel voldtekt er jo saker det tradisjonelt har knyttet seg store mørketall til, og nå tror jeg vi begynner å spise av de mørketallene, sier Malme.

Ifølge ham viser erfaringene at dersom en incestsak blir omtalt ett sted i landet, vil det i enkelte tilfeller utløse lignende anmeldelser fra andre steder.

- Og med det relativt lille antallet av denne typen forbrytelser vil en slik dominoeffekt påvirke statistikkene, sier Malme.

Flere anmeldte voldtekter

Også anmeldelse av voldtekter har gått markant opp. Økningen har vært på 28 prosent det første halve året av 2003 i forhold til første halvår i 2002. De seks først månedene av 2003 ble det anmeldt 329 voldtekter mot 257 i samme periode året før.

- En av årsakene til denne økningen er at det nå kan være lettere å anmelde voldtekter etter som det offentlige stiller mer opp for voldtektsofre enn tidligere. Det har nok også ført til at frykten for å gå til politiet har blitt mindre, og dette er også noe vi har satset på, sier Malme.

(NTB)