Flere ansatte - færre tabletter

Bare nok personale kan bøte på overforbruket av nervemedisin ved norske sykehjem. Det mener sykepleiefaglig leder Synnøve Drege ved Cathinka Guldberg-senteret i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved Post 3 ved Cathinka Guldberg-senteret lider 75 prosent av de 17 beboerne av demens. Bruken av nervemedisin er likevel på et minimum.

- Vi er bevisste på å holde bruken nede, men flere av pasientene har fått foreskrevet beroligende medikamenter til bruk i nødsfall, for eksempel sovemedisin hvis de er urolige om natta, sier Synnøve Drege.

Tviler ikke

Bare én av pasientene på post 3 bruker sovemedisin fast, tre-fire får antidepressiver, og en bruker angstdempende medisiner. Ingen får antipsykotiske midler.

Men etter fem år i eldreomsorgen, tviler ikke Drege på at geriatriprofessor Harald Nygaards undersøkelse stemmer.

- Jeg kjenner meg igjen både fra egne erfaringer og det jeg hører fra andre sykehjem. Det eneste som kan hjelpe mot overforbruket av medisiner, er økt bemanning og bedre kompetanse, mener Drege.

- Særlig på kveldstid og i helgene, når vi er færre på jobb, kan det bli uro. Fellesrommet er da i perioder uten personale, fordi de er opptatt av å stelle pasienter på rommene. Når først en da begynner å rope, sprer det seg gjerne til de andre, sier Drege.

Å dope dem ned er derimot uaktuelt.

Tid til kaffe

- Alternativet er menneskelig kontakt og aktivisering. Vi er derfor helt avhengige av at personalet har tid til å drikke kaffe med dem, lese aviser, synge litt eller spille spill med dem, sier Drege.

Mange sykehjem sliter med å rekruttere nok og kvalifisert personale. På post 3 på Cathinka Guldberg-senteret er alle stillinger besatt, men selv dette er for lav bemanning ifølge Drege.

- Hvis noen blir syke på kveldstid eller i helgene, er det ofte umulig å skaffe vikarer på kort varsel. Underbemannede vakter er tøft både for personalet og beboerne. Vi har dessuten for lite å tilby pasienter som er avhengige av en-til-en-kontakt med personalet for å fungere i dagligstua. De blir altfor ofte sittende alene på rommene sine, sier hun.