Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere ansatte, mer overtid, færre fanger og mer vold i New Yorks fengsler

- Byens fengsler er «i stykker», sier borgermesteren.

 HAR LOVET REFORM:  New Yorks borgermester Bill de Blasio har lovet å reformere byens fengselssystemer. For tida er hans administrasjon i møter med påtalemyndighetene etter nye, negative nyheter fra fengslene. Foto: ANDRE BURTON / GETTY IMAGES / AFP / NTB SCANPIX
HAR LOVET REFORM: New Yorks borgermester Bill de Blasio har lovet å reformere byens fengselssystemer. For tida er hans administrasjon i møter med påtalemyndighetene etter nye, negative nyheter fra fengslene. Foto: ANDRE BURTON / GETTY IMAGES / AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Volden har økt dramatisk i New York Citys fengselssystem i løpet av de siste sju åra. Dette selv om byen har brukt mer penger på fengslene, opplyste byrevisjonen i en rapport utgitt fredag. 

New Yorks liberale ordfører Bill de Blasio, som tiltrådte i januar, har lovet å reformere fengselssystemet, som han har beskrevet som «i stykker». 

Mer vold, tross økt forbruk Voldelige kamper og overgrep som involverer innsatte eller vakter, har økt. Fangeangrep på ansatte har mer enn doblet seg til cirka 70 overgrep per 1000 innsatte i år, skriver Reuters

I rapporten framkommer det også at tilfeller med vakter som bruker fysisk makt mot innsatte, er nesten tredoblet til 370 tilfeller per 1000 innsatte. 

Problemene i New Yorks fengsler er altså et faktum til tross for at byen stadig bruker mer penger på fengselssystemet. De de årlige kostnadene per innsatt har økt med mer enn 42 prosent til 96 232 dollar siden 2007, ifølge analysen fra revisjonen. Mye av kostnadene skyldes flere ansatte og mer overtid. 

- I en tid med fallende kriminalitet og færre fengslinger bør vold og kostnader på byens fengsler være avtakende, sier byrevisor Scott Stringer. 

Samtidig har også det gjennomsnittlige daglig antall innsatte sunket til cirka 11 400 i år, fra nesten 14 000. 

Fangers rettigheter krenket Rapporten føyer seg inn i en allerede stor bunke anklager mot byens fengsler. Bill de Blasios administrasjon er for tida i møter med New Yorks føderale påtalemyndigheter, etter en rapport som konkluderte med at byen har krenket de konstitusjonelle rettighetene til tenåringsinnsatte, ved at de skal ha «tillatt dem å bli brutalisert», mens de var fengslet på Rikers Island, skriver Reuters.

Fengselsforholdene i USA er kanskje ikke slik insatte i Norge opplever soningen. Dagbladet skrev i fjor om norgesbesøket til den tidligere amerikanske fengselsdirektøren James Conway, med fortid fra det beryktede Attica-fengselet i delstaten New York, der 39 personer mistet livet i et fangeopprør i 1971.

 KRITISERES:  Tenåringer fengslet på Rikers Island skal ifølge en rapport ha blitt brutalisert under oppholdet. Foto: NTB SCANPIX
KRITISERES: Tenåringer fengslet på Rikers Island skal ifølge en rapport ha blitt brutalisert under oppholdet. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Conway besøkte Halden fengsel, et fengsel som har vakt oppsikt internasjonalt for sin høye grad av komfort, og var sjokkert over soningsforholdene. 

- Jeg hadde lest litt om Halden fengsel på forhånd, men da jeg kom, var det vanskelig for meg å skjønne at jeg var i et fengsel, sa Conway til Dagbladet.

Mindre kriminalitet Tross fengselsproblemene har voldelig kriminalitet i New York City vært synkende siden 1990, skriver Wikipedia. I 2013 var det 333 drap i byen, det laveste antallet siden trolig før 1963, året da pålitelige statistikker først ble samlet inn. 

Kriminaliteten toppet seg på 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, da «crackepidemien» rammet byen. 

Synkende kriminalitet er neppe et resultat av lav grad av fattigdom i New York. 46 prosent av New Yorks befolkning var i eller nær fattigdom da Bill de Blasio i vinter overtok som borgermester.

MANNSSTERKE:  Flere vakter, mer overtid og færre fanger, og mer vold, i New Yorks fengsler. Foto: NTB SCANPIX
MANNSSTERKE: Flere vakter, mer overtid og færre fanger, og mer vold, i New Yorks fengsler. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling