Flere åpne høringer

Undersøkelseskommisjonen som gransker «Sleipner»-forliset, seilte i går forbi Storbloksen med søsterskipet «Draupner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Draupner» seilte med dispensasjon fra Sjøfartsdirektoratet. Det er allerede klart at denne hurtigbåten ikke kan få sjødyktighetssertifikater før redningsutstyret om bord er skiftet ut og forbedret. Tre av flåtene som skulle løse seg ut automatisk om skipet kom under vann, ligger fremdeles i vraket.
  • Undersøkelseskommisjonen under ledelse av lagmann Arild O. Eidesen fikk et vidtrekkende mandat av justisminister Odd Einar Dørum, og trådte i stedet for en sjøforklaring. Det var gjort klart til sjøforklaring i Leirvik på Stord, og kommisjonen overtok dette formatet. Det var en tilfeldighet som kan se ut som en tanke. Dermed fikk de pårørende, allmennheten og alle framtidige båtpassasjerer innsikt i forliset.
  • Vi slår fast at dette har vært til allmennhetens fordel, og allmennheten er den viktigste parten i forholdet. Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap frakter nær 20 millioner passasjerer i året. Disse passasjerene har rett til å vite om de seiler med et seriøst selskap som fortjener deres tillit. Sertifikatene som er utstedt av Sjøfartsdirektoratet, er passasjerenes garanti for at de er i trygge hender. Når det så skjer et havari, har allmennheten rett til innsyn i bevis og vitneforklaringer for å kunne gjøre seg opp en mening om de involverte har utført sine oppdrag og fulgt regelverket, eller om regelverket er galt eller utilstrekkelig.
  • Denne adgangen til innsyn ivaretas best ved åpne høringer. Lagmann Arild O. Eidesen må derfor følge opp slik kommisjonen har begynt ved å gjennomføre åpne høringer av de sentrale personene som ennå ikke har avlagt offentlig prov. Det gjelder både administrerende direktør Arne Dvergsdal og sjøfartsdirektør Ivar A. Manum. Men det gjelder også kapteinen på «Sleipner». Dersom forslaget om en permanent havarikommisjon for sjøulykker blir fremmet og vedtatt, må allmennhetens rett til innsyn som sjøforklaringen hittil har ivaretatt, bli videreført.