Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere år med unnlatelsessynder

Norsk fengselsvesen er i krise. Det er for mange kriminelle og for få fengselsceller.

 - ARVET PROBLEMER: - Da jeg overtok som justisminister og fikk den fulle oversikt over hva som var gjort for å få flere fengselsplasser, trodde jeg ikke der var mulig, sier Anders Anundsen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- ARVET PROBLEMER: - Da jeg overtok som justisminister og fikk den fulle oversikt over hva som var gjort for å få flere fengselsplasser, trodde jeg ikke der var mulig, sier Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen mener han overtok et fengselsvesen som nærmest hadde råtnet på rot. Nå står justisministeren overfor sin kanskje vanskeligste oppgave. Han har ansvaret for at det til enhver tid skal være nok fengselsceller både til soning og varetekt.

Overfor Dagbladet konstaterer justisminister Anders Anundsen at det er et problem at det i Norge i 2014 er for få fengselsplasser.

- Vi har tatt grep, og skaffet 88 nye plasser, men det er ikke nok, sier Anundsen.

88 plasser Den blåblå-regjeringen har bestemt at 50 fengselsceller skal omgjøres til dobbeltceller, hvor to og to innsatte kan sone sammen. Celler i åtte forskjellige fengsler gjøres om fra enkeltceller til celler for to personer.

- Ved siden av de 50 dubleringsplassene har vi fått 20 nye plasser ved ombygging i fengslene. 18 plasser er frigjort ved at vi har fått overført innsatte til lukkede rus- og psykiatriplasser. Totalt har vi fått 88 nye plasser, sier Anders Anundsen.

- Vi har arvet problemene fra den forrige regjeringen. Det er et ekstremt press på fengslene. Belegget er på hele 98 prosent. Jeg trodde faktisk ikke at det var mulig at det sto så dårlig til, sier justisminister Anders Anundsen. Nå mener at han myndighetene må tenke nytt, og kreativt for å løse utfordringene.

- Unnlatelsessynder - Faktum er at de norske fengslene i årevis har vært offer for unnlatelsessynder. Det er ikke planlagt nok fengselsplasser og det er bare å konstatere år med unnlatelsessynder har ført oss ut i en situasjon hvor vi ikke har nok plasser i norske fengsler.

Anundsen ser for seg en tretrinnsmodell for å løse problemene.

FÅR SKYLDA: Tidligere justisminister Grete Faremo får skylda for at det er for få fengselsplasser. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR SKYLDA: Tidligere justisminister Grete Faremo får skylda for at det er for få fengselsplasser. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Først må vi gjøre noe med det akutte behovet. Fortsette med å dublere soningsplasser, der det er mulighet for det. Få avtale med soningsoverføring for kriminelle utlendinger til deres respektive hjemland, og vi avventer svar fra henvendelsen til Sverige om å kjøpe plasser der. Deretter må vi bygge nye plasser i de eksisterende fengslene. Til slutt må vi bygge nye fengsler. Problemet er at det tar ti år fra vi bestemmer oss for å bygge til et nytt fengsel står ferdig til bruk, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.

Anundsen legger hele ansvaret for mangelen på fengselsplasser på sine forgjengere Knut Storberget og Grete Faremo.

- Da jeg overtok som justisminister og fikk den fulle oversikt over hva som var gjort for å få flere fengselsplasser, trodde jeg ikke der var mulig, sier Anders Anundsen.

FÅR SKYLDA: Tidligere justisminister Knut Storberget får skylda for at det er for få fengselsplasser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FÅR SKYLDA: Tidligere justisminister Knut Storberget får skylda for at det er for få fengselsplasser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart