- Flere år med unnlatelsessynder

Norsk fengselsvesen er i krise. Det er for mange kriminelle og for få fengselsceller.

- ARVET PROBLEMER: - Da jeg overtok som justisminister og fikk den fulle oversikt over hva som var gjort for å få flere fengselsplasser, trodde jeg ikke der var mulig, sier Anders Anundsen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- ARVET PROBLEMER: - Da jeg overtok som justisminister og fikk den fulle oversikt over hva som var gjort for å få flere fengselsplasser, trodde jeg ikke der var mulig, sier Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Anders Anundsen mener han overtok et fengselsvesen som nærmest hadde råtnet på rot. Nå står justisministeren overfor sin kanskje vanskeligste oppgave. Han har ansvaret for at det til enhver tid skal være nok fengselsceller både til soning og varetekt.

Overfor Dagbladet konstaterer justisminister Anders Anundsen at det er et problem at det i Norge i 2014 er for få fengselsplasser.

- Vi har tatt grep, og skaffet 88 nye plasser, men det er ikke nok, sier Anundsen.

88 plasser Den blåblå-regjeringen har bestemt at 50 fengselsceller skal omgjøres til dobbeltceller, hvor to og to innsatte kan sone sammen. Celler i åtte forskjellige fengsler gjøres om fra enkeltceller til celler for to personer.

- Ved siden av de 50 dubleringsplassene har vi fått 20 nye plasser ved ombygging i fengslene. 18 plasser er frigjort ved at vi har fått overført innsatte til lukkede rus- og psykiatriplasser. Totalt har vi fått 88 nye plasser, sier Anders Anundsen.

- Vi har arvet problemene fra den forrige regjeringen. Det er et ekstremt press på fengslene. Belegget er på hele 98 prosent. Jeg trodde faktisk ikke at det var mulig at det sto så dårlig til, sier justisminister Anders Anundsen. Nå mener at han myndighetene må tenke nytt, og kreativt for å løse utfordringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer