Justert for sesongvariasjoner var det 126 000 arbeidsløse i april, ifølge SSB. Foto: NTB Scanpix
Justert for sesongvariasjoner var det 126 000 arbeidsløse i april, ifølge SSB. Foto: NTB ScanpixVis mer

Flere arbeidsledige enn ventet - analytiker tror ikke på tallene

Ferske AKU-tall viser ifølge SSB at 4,6 prosent av arbeidsstyrken nå er arbeidsløse. Erik Bruce i Nordea tror ikke på tallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Arbeidsledigheten stiger, men vi tror ikke på det», heter det fra sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce.

Flere ledige

Justert for sesongvariasjoner var det 126 000 arbeidsløse i april. Dette utgjorde 4,6 prosent av arbeidsstyrken, opp 0,3 prosentpoeng, eller 10.000 personer fra januar, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Flere arbeidsledige enn ventet - analytiker tror ikke på tallene

Nordea hadde i forkant sett for seg en ledighet på 4,5 prosent.

«Glem den månedlige endringen for AKU-tallene. Arbeidsledigheten i Norge faller. Det vet vi fra den mer pålitelige registrerte arbeidsledigheten. Utviklingen for AKU-tallene er også i tråd med dette. Det er fortsatt ned fra 4,9 prosent i fjor sommer (..)», heter det fra Bruce i fersk oppdatering.

Analytikeren peker på at AKU-tallene nå er høyere enn ventet av Norges Bank.

«Men vi stoler på at sentralbanken trekker riktig konklusjon. Alle andre indikatorer indikerer at arbeidsmarkedet bedrer seg raskere enn forventet», fortsetter Bruce.

« Svinger en del »

«AKU-ledigheten kom inn litt høyere enn ventet og er fortsatt en del høyere enn den registrerte ledigheten», heter det fra Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

DNB Markets ventet en ledighet på 4,5 prosent.

Strøm Fjære peker på at AKU er en utvalgsundersøkelse og svinger en del på månedsbasis.

«Oppgangen i AKU de siste månedene må sees i lys av nedgangen i månedene før, som primært skyldtes et fall i arbeidsstyrken. Nå stiger arbeidsstyrken igjen slik at ledigheten stiger litt på tross av et litt bedre sysselsettingsbilde», skriver hun videre.

Passert toppen

Strøm Fjære mener både registrert ledighet og AKU likevel gir inntrykk av at ledigheten har passert toppen og at arbeidsmarkedet bedres gradvis.

«Dagens tall endrer trolig ikke Norges Banks vurdering av arbeidsmarkedet, som nok samlet sett er litt mer positivt enn i mars. Uansett kommer tallet for sent til å påvirke beslutningen i morgen, der vi tror på uendret styringsrente og litt høyere rentebane», skriver hun.

AKU-tallene ga små utslag i valuta- og rentemarkedet.

Andre økonominyheter:
Meglersjef kjøper kunst for utbytte
SAS tapte over 200 millioner