ARBEID: Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad konstaterer at ledigheten økte mer enn ventet i mai. Foto Morten Holm / SCANPIX .
ARBEID: Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad konstaterer at ledigheten økte mer enn ventet i mai. Foto Morten Holm / SCANPIX .Vis mer

Flere arbeidsledige i mai - her steg ledigheten mest

Ifølge sesongjusterte tall fra NAV ble det 2 500 flere arbeidsledige i løpet av mai. Økningen var størst blant kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak i Norge økte med 1 200 personer i mai, justert for normale sesongvariasjoner.

- Ledigheten økte sterkt fra april til mai. Det skyldtes hovedsakelig to forhold. For det første falt ledigheten mer i april enn den normalt gjør, på grunn av påsken. For det andre er det færre tiltaksplasser for arbeidsledige, og dermed blir det flere helt ledige, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en kommentar.

Ledighetsrate: 2,7 prosent Ved utgangen av mai var det registrert 72 500 personer som helt ledige hos NAV. Det var 6 900 flere enn på samme tid i fjor. 2,7 prosent av arbeidsstyrken var dermed arbeidsledig, mot 2,5 prosent for ett år siden.

2,7 prosent er litt mer enn ventet. De fleste økonomene hadde ventet en ledighetsrate på 2,6 prosent.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets venter at den sesongjusterte ledigenheten vil ligge på 2,9 prosent i snitt gjennom året. Det mener han er innenfor Norges Banks anslag for 2014 og således rentenøytralt.

I alt var 87 500 personer registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak, noe som tilsvarer 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 3 100 flere enn i mai i fjor, da 3,2 prosent av arbeidsstyrken var helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak.

Den registrerte ujusterte arbeidsledigheten var blant seks økonomer ifølge TDN Finans vente på 2,6 prosent av arbeidsstyrken i mai.Antall arbeidsledige inkludert personer på tiltak var ventet å være om lag 87.600 personer sesongjustert.

Størst økning for kvinner Det siste året har ledigheten økt mest for kvinner. Det er nå 3 600 flere kvinner som er helt ledige enn for ett år siden, mens det har blitt 3 400 flere helt ledige menn.

Arbeidsledigheten er likevel høyest blant menn, med 2,9 prosent mot 2,4 prosent for kvinner.

- At kvinner har hatt en høyere vekst i ledigheten enn menn henger sammen med at ledigheten har økt i yrker som butikk- og salgsarbeid, kontorarbeid, barne- og ungdomsarbeid og helse, pleie og omsorgsyrker, hvor mange kvinner arbeider, sier Lystad.

Størst prosentvis vekst Rogaland og Nord-Trøndelag har hatt den største prosentvise veksten i ledighet det siste året, med en vekst på henholdsvis 22 og 20 prosent. I Nordland og Troms har antallet ledige falt med 3 prosent det siste året.

Arbeidsledigheten er høyest Østfold og Oslo, med henholdsvis 3,7 og 3,5 prosent av arbeidsstyrken.

Sogn og Fjordane og Rogaland er de to fylkene med lavest arbeidsledighet, med henholdsvis 1,9 og 2,0 prosent.


Verst i bygg og anlegg Bygge- og anleggsarbeidere og personer med bakgrunn fra reiseliv og transport har høyest arbeidsledighet, med henholdsvis 4,7 og 4,5 prosent.

Arbeidsledigheten er lavest innen akademiske yrker og undervisning, med 0,8 prosent.Sammenlignet med mai i fjor har ledigheten økt mest innen lederyrker og ingeniør- og ikt-fag, med henholdsvis 33 og 31 prosent.

Målt i antall personer er det de med bakgrunn fra butikk- og salgsarbeid som har hatt den største veksten i ledigheten.

Flere nyheter Meglerhus kutter Norwegian-kursmål
Her må du ha master- eller doktorgrad for å få jobb
Fersk rapport avviser norsk ''mastersyke''

ØKONOMI: Arbeidsledigheten økte mer enn ventet i mai. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
ØKONOMI: Arbeidsledigheten økte mer enn ventet i mai. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer