Ledigheten øker:  AKU-ledigheten i Norge endte på 3,7 prosent i desember. Foto: Tore Meek / SCANPIX
Ledigheten øker: AKU-ledigheten i Norge endte på 3,7 prosent i desember. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

Flere arbeidsledige i Norge

102.000 var arbeidsledige ved utgangen av desember, viser ferske tall fra SSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkingen (AKU) var antallet arbeidsledige opp med 1.000 personer til 102.000 fra september til desember 2014, opplyser SSB.

Det gir en AKU-ledighet på 3,7 prosent.

Det var som ventet, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.Arbeidsledigheten var dermed flat prosent fra forrige ikke-overlappende tremånedersperiode.Dette oppgis av SSB å være innenfor feilmarginen.

Flere sysselsatte De ferske AKU-tallene viser også at det var 25.000 flere sysselsatte i desember enn i september.

De 2.665.000 sysselsatte i desember utgjorde 68,8 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, opp 0,4 prosent fra september.

Arbeidsledige i USA og Europa Ifølge sesongjusterte tall utgjorde de arbeidsledige i USA 5,6 prosent av arbeidsstyrken i desember. Det er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra september. Også i EU sett under ett gikk arbeidsledighetsprosenten ned i denne perioden: fra 10,4 til 10,3 prosent. I både Sverige og Danmark gikk arbeidsledigheten ned med 0,1 prosentpoeng fra september til desember, til henholdsvis 7,6 og 6,4 prosent.

Her finner du tallene bak grafen som blant annet viser at det var 102.000 arbeidsledige i desember.

Forskjellen på AKU-tall og NAV-tall SSB publiserer en statistikk over registrerte arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak som blir utarbeidet på grunnlag av NAV sitt arbeidssøkerregister (ARENA). Arbeidsledige, slik AKU måler de, må ikke forveksles med de registrerte arbeidsledige.

AKU-tallene inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, og noen av de som går på arbeidsmarkedtiltak.

AKU dekker bare de som er registrerte som bosatte i folkeregisteret. Personer som arbeider i Norge uten å være bosatt her, eller som regner med å være bosatt i mindre enn seks månader, er derfor heller ikke med i AKU-tallene.