OG ETTERFØLGERNE?: Allerede før Liv Signe Navarsete varslet at hun går av var Trygve Slagsvold Vedum pekte ut som hennes etterfølger. Men det blir trolig kamp om Ola Borten Moe får fortsette som nestleder. Her fra pressekonferanse etter sentralstyremøtet behandlet den knusende evealueringsrapporten før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OG ETTERFØLGERNE?: Allerede før Liv Signe Navarsete varslet at hun går av var Trygve Slagsvold Vedum pekte ut som hennes etterfølger. Men det blir trolig kamp om Ola Borten Moe får fortsette som nestleder. Her fra pressekonferanse etter sentralstyremøtet behandlet den knusende evealueringsrapporten før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Flere arveprinser og prinsesser i Sp

Her er de heteste navnene til å overta etter Ola Borten Moe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ola Borten Moe kjemper i disse dager en politisk kamp for å overleve som nestleder i Senterpartiet. Bak ham står en rekke erfarne og fremadstormende Sp-politikere klare til å overta for både ham og Trygve Slagsvold Vedum som nestledere.

Borten Moes kamp Lørdag varslet Sp-leder Liv Signe Navarsete sin avgang. Nestleder og tidligere så selvsagte arveprins, Ola Borten Moe, uttrykte samme dag et ønske om å få fortsette som nestleder. Men kravet om at også han skal trekke seg er massivt. Det eneste som partiet synes enige om nå, tre måneder før det ekstraordinære landsmøtet, er at dagens andre nestleder, Trygve Slagsvold Vedum, kan samle troppene og overta som leder etter Navarsete.

Sps drømmedame Et av de heteste navnene til å overta er evigaktuelle Marit Arnstad fra Skatval i Nord-Trøndelag. Allerede har Trønderavisa skrevet leder med en klar anbefaling om at hun overtar som partileder.

I går gjorde Arnstad det nok en gang klart at «hun ikke ser seg selv som leder». Likevel vil hun ikke utelukke et nestlederverv, om hun blir bedt om det. Dagbladet kjenner til at mange ser på Sp's drømmedame som en mulig redningsdame om kabalen i ledelsen ikke går opp.

- Hun kan kanskje overtales, sier en annen sentral kilde til Dagbladet.

- Kunnskapsrik og solid Et annet navn fra Trøndelag er Bjørn Arild Gram, ordfører i Steinkjer og nestleder i Kommunesektorens organisasjon (KS). Den tidligere lederen for Senterungdommen har også vært statssekretær og er mangeårig politiker i Nord-Trøndelag.

- Han er en sterk kandidat. Han har bred politisk erfaring, og oppfattes som kunnskapsrik og solid. Han har dessuten gode resultater å vise til som ordfører i Steinkjer, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Forlover Geir Pollestad, fra Rogaland, blir også trukket fram av flere. Stortingsrepresentanten, og tidligere vært vara for Magnhild Meltveit Kleppa. Han har blant annet vært politisk rådgiver for Åslaug Haga i Kommunaldepartementet, og statssekretær i både Olje- og energidepartementet og i Samferdselsdepartementet.

MULIGE NESTLEDERE?: Marit Arnstad og ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MULIGE NESTLEDERE?: Marit Arnstad og ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Han har først og fremst veldig bred regjeringserfaring. Men han oppfattes også som en saklig og flink stortingsrepresentant - som dessuten har god humor, sier samme kilde.

Men Pollestad var også nestleder mens Trygve Slagsvold Vedum ledet Senterungdommen. I tillegg var Slagsvold Vedum Pollestads forlover. Det kan bidra til at han vil bli oppfattet som for tett på den eventuelt nye lederen.

Av fremadstormende kvinner i partiet er tidligere er en annen leder av Senterungdommen, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Hun er nestleder i Akershus og sitter i sentralstyret. I tillegg har hun vært både politisk rådgiver for Liv Signe Navarsete og statssekretær i Kommunaldepartementet.

Geografi kan avgjøre Også Kjersti Toppe, stortingsrepresentant fra Hordaland, og Jenny Klinge fra Møre og Romsdal er to andre navn. Også tidligere stortingsrepresentant fra Sogn og Fjordane, Erling Sande, blir nevnt.

En avgjørende faktor for de aktuelle kandidatene er geografi. Det er som alltid store forventninger fra større Sp-bastioner som Vestlandet og Trøndelag om å bli representert i ledelsen.

NESTLEDER?: Jenny Klinge stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NESTLEDER?: Jenny Klinge stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
NEVNT: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, tidligere statssekretær og leder av Senterungdommen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NEVNT: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, tidligere statssekretær og leder av Senterungdommen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer