ASKEFAST: Denne gjengen kortet ned ventetida på en flyplass utenfor Barcelona ble innstilt i går. I dag har Spania og Portugal fortsatt problemer, og i tillegg er også Italia og Sveits rammet. Foto: AP
ASKEFAST: Denne gjengen kortet ned ventetida på en flyplass utenfor Barcelona ble innstilt i går. I dag har Spania og Portugal fortsatt problemer, og i tillegg er også Italia og Sveits rammet. Foto: APVis mer

Flere askeinnstillinger i dag

Askeskyen velter igjen inn over Europa og gir problemer som også rammer flyvninger til og fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Spesielt rammet er de sørlige delene av Europa, og blant de mange flyselskapene som har måttet innstille planlagte flyvninger i dag er SAS.

- Vi hadde i dag en flyvning tur/retur Malpenza-flyplassen i Milano og en til Keflavik på Island som vi har måttet innstille. Øvrig trafikk går som normalt, forteller kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS til Dagbladet.no.

Først og fremst er det i dag Sør-Frankrike, Sveits og Nord-Italia som er rammet, melder nyhetsbyrået AP.

I går var luftrommet over Spania og Portugal stengt, og dermed ble det full stand blant anent på de mye trafikkerte flyplassene i Barcelona. Med stadig tilførsel av aske var mange av disse flyplassene fortsatt steng i dag tidlig.

Ifølge AP vil askeskya bevege seg mot sørlige deler av Tyskland, Tsjekkia og Østerrike i løpet av natta.

Omdirigeres
Asken som igjen gjør livet surt for flyselskapene stammer fra det nye utbruddet fra Eyjafjall-vulkanen torsdag.

De første dagene førte imidlertid været askeskyen sør- og sørvestover, slik at den ble liggende som et 2000 kilometer langt belte over Atlanterhavet.

Det har gjort at både Skandinavia og kontinentet har sluppet askeproblemer, men det har skapt store problemer for den transatlantiske flytrafikken.

Daglig skjer om lag 600 flyvninger mellom kontinentene, og om lag 40 prosent av disse har måttet bli omdirigeres nord for Island eller sør for Spania, melder AP.

Fortsatt må flyselskapene finne seg i å ta den lange omveien, opplyser den europeiske luftfartsorganisasjonen Eurocontrol til AP.

Dermed har reisene blitt lengre og dyrere, og dessuten belastet luftrommet mer.

Spent for CannesDaglig skjer mellom 26.000 og 30.000 flygninger i Europa.

Hvordan trafikken skal avikles i uka som kommer avhenger i svært stor grad av hvor været fører askeskyen fra Island.

Ikke minst skjelver arrangørene av filmfestivalen i Cannes.

Franske meteorologer AP var i kontakt med i går sa det var uklart hvordan akseskya vil kunne skape problemer for de transatlantiske flyene som vanligvis er smekkfulle av stjerner og journalister.

Men også en fjernere flyframtid er avhengig av mer enn bare hvor vinden blåser. Eyjafjallajøkull viser nemlig ingen tegn til å stoppe.

Sist Eyjafjallajøkull hadde utbrudd varte det i to år, fra 1821 til 1823.