Mobilbruk i bil:

Flere av de unge sier at de bruker mobilen mens de kjører. Så kommer Jacy inn

- Jeg kommer aldri til å se på telefonen min igjen.

BEGYNNER Å GRÅTE: Når ungdommene blir presentert for Jacy Good, renner tårene. De lover at de aldri mer skal sjekke mobilen mens de sitter bak rattet. VIDEO: AT&TVis merVis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I en ny kampanje ønsker et amerikansk teleselskap å informere om viktigheten av ikke å drive med andre ting mens man sitter bak rattet.

I flere år har myndighetene i en rekke land gått ut og advart mot ting som kan virke distraherende når man kjører bil, som fikling med mobiltelefon.

Som en del av den amerikanske «It can wait»-kampanjen, ønsker selskapet å få folk til å avgi et løfte om at de ikke vil la seg distrahere mens de kjører bil.

Hittil skal mer enn ti millioner har sagt seg villige til å skrive under på det.

I en kampanjevideo har de hentet inn åtte unge som forklarer hvorfor de bruker telefonen mens de kjører.

Begge foreldrene døde

- Hver gang jeg gjør det tenker jeg over hvorfor jeg faktisk gjør det, men jeg fortsetter bare, sier en av dem.

Noen sier at de bare gjør det når de stopper på rødt lys. En sier også at hun er nødt til å se hva som står i meldingen, om den for eksempel kommer fra en hun liker.

Når de har forklart seg introduseres de for Jacy Good. Hun forteller dem sin historie.

- Da jeg var 21 var jeg på vei hjem etter å uteksamineringsfesten min. En sjåfør som var på mobilen sin var så distrahert at at han svingte til venstre i lyskrysset på rødt lys. En annen bil svingte unna for ikke å treffe bilen hans, og kjørte rett inn i bilen til familien min, forteller hun.

- Kollisjonen som oppsto drepte begge foreldrene mine. Jeg lå to måneder på sykehuset, der jeg kjempet for mitt eget liv. Så var jeg to måneder på rehabilitering hvor jeg på nytt måtte lære meg å gå, lære hvordan man snakker, lære hvordan jeg kler på meg og hvordan man spiser. Kroppen min er fortsatt delvis paralysert.

Historien gjør tydelig et sterkt inntrykk på de unge. Flere av dem tar til tårene mens hun forteller om sin egen opplevelse.

- Jeg kommer aldri til å se på telefonen min igjen, er den første responsen fra en av jentene.

SMS OG KJØRING:   I anledning Codan forsikringskampanje «Bilmodus» ble Dagbladet med til en NAF-testbane for å sette konsentrasjonsferdighetene på prøve. Video: Christian Roth Christensen /Cecilie V. Jensen Vis mer

- Føler meg ikke som statistikk

Jacy Good har selv jobbet for å få folk til å legge bort mobilen når de kjører, etter ulykken. Sammen med ektemannen driver hun blant annet siden Hangupanddrive.com.

- Det siste jeg husker er at vi stoppet for å fylle drivstoff og kjøpe kaffe omtrent ti minutter før krasjet. Jeg ble senere fortalt at en ungdom, som kjørte mens han snakket i telefonen, svingte til venstre på rødt lys, noe som medførte at en fullastet trailer svingte og traff stasjonsvogna vår, sa hun i et intervju med CNN i 2015.

Foreldrene skal ha dødd momentant og ble erklært døde på stedet. Selv brakk hun flere bein, fikk kuttskader og indre skader fra hodet og helt ned til tærne.

- Jeg pådro meg en hodeskade som resulterte i at jeg hadde en overlevelsesprosent på ti. Etter at jeg våknet opp fra kunstig koma en uke etter krasjet, responderte jeg nesten ikke. Sakte begynte jeg å følge enkle beskjeder, som å gi tommel opp. Jeg ble fortalt at det tok nesten en måned før jeg sa noe, og enda flere uker før det jeg sa faktisk ga mening.

I løpet av årene har framgangen vært stor, og i 2013 giftet hun seg med Steve Johnson. Sammen reiser de rundt og informerer om hvorfor man ikke skal la seg distrahere bak rattet.

- Jeg er én av en halv million, som hvert år blir skadd i dette landet fordi folk bruker mobilen mens de kjører. Foreldrene mine var to av de 5870 amerikanerne som døde på grunn av distraksjoner bak rattet i 2008. Kanskje er det på tide med en forandring, selv om mitt vrak kanskje er en del av statistikken, føler jeg meg ikke som statistikk. Jeg føler meg som et menneske som fikk livet delvis ødelagt fordi noen tok en dårlig avgjørelse, som kunne vært forhindret, sier hun til CNN.

Mener kognitiv ditraksjon er farligere

I dag slapp transportøkonomisk institutt en ny rapport som omhandler uoppmerksomhet blant norske førere. Der konkluderes det med at kognitiv distraksjon faktisk er enda farligere enn det å sitte på mobilen.

Dagdrømming oppgis som et eksempel på kognitiv distraksjon.

«En rekke studier har funnet at to sekunder ser ut til å være en kritisk grense for hvor lenge en kan ta blikket bort fra vegen sammenhengene før risikoen for farlige hendelser øker betraktelig. Imidlertid kan en være uoppmerksom selv om blikket er rettet mot vegen og trafikken. Flere studier har vist at 'looked but failed to see' er en forklaring som ofte forekommer når det gjelder trafikkulykker. Ulike former for mental belastning eller kognitiv distraksjon kan forklare dette», skriver de på hjemmesidene sine.

Det anslås samtidig at uoppmerksomhet hos sjåfør står for minst tolv prosent av alle ulykker.

Og selv om det å rette oppmerksomheten mot telefonen gir ekstremt høy risiko, skrives det i rapporten at det forårsaker relativt få ulykker.

SÅ LETT GÅR DET GALT: En amerikansk trafikksikkerhetsorganisasjon har analysert videoer av unge bilførere som havner i ulykker. De har kommet frem til at seks av til ungdomsulykker skyldes distraksjon. Video: AAA Foundation for Traffic Safety Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer