Flere av disse kan få smaken på menneskeblod

Ifølge en ny studie kan flere arter av veggedyr få smaken på menneskeblod i framtida.

NY STUDIE: En internasjonal studie konkluderer med at flere arter av veggedyr kan komme til å suge blod fra mennesker i framtida. Foto: NTB Scanpix
NY STUDIE: En internasjonal studie konkluderer med at flere arter av veggedyr kan komme til å suge blod fra mennesker i framtida. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Den ene typen veggedyr finnes i Norge og Europa. Den andre er tropisk og spesialisert på mennesker, sier Steffen Roth, overingeniør ved Universitsmuseet i Bergen til Dagbladet.

Han snakker om to arter av veggedyr som er spesialiserte på å suge menneskeblod i dag.

Gjennom 15 år har Roth ledet en studie der forskere fra hele verden har samlet inn veggedyr for å forstå de små parasittene. Individer fra de over 100 artene av veggedyr som finnes er samlet inn i i Europa, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Sørøst-Asia og Afrika.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Current Biology.

Ved hjelp av biologiske tester og kartlegging av slektstre har forskere funnet ut at veggedyrene er flere milloner år eldre enn antatt.

Resultater fra studien viser også at enda flere arter av veggdyr kan komme til å få smaken på menneskeblod i framtida.

Nattaktive

De fleste veggedyr bruker flaggermus og fugler som verter, derfor har forskerne klatret i huler og saumfart hulevegger på Borneo, i Texas og i Mexico for å finne de nattaktive dyrene.

Forskerne har gjort genetiske analyser av veggedyrene de har samlet inn for å fastslå hvor gammel gruppen er. I tillegg til nyinnsamlede individer har de også analysert fossiler av søstergrupper til veggdyrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer