Flere av disse kan få smaken på menneskeblod

Ifølge en ny studie kan flere arter av veggedyr få smaken på menneskeblod i framtida.

NY STUDIE: En internasjonal studie konkluderer med at flere arter av veggedyr kan komme til å suge blod fra mennesker i framtida. Foto: NTB Scanpix
NY STUDIE: En internasjonal studie konkluderer med at flere arter av veggedyr kan komme til å suge blod fra mennesker i framtida. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Den ene typen veggedyr finnes i Norge og Europa. Den andre er tropisk og spesialisert på mennesker, sier Steffen Roth, overingeniør ved Universitsmuseet i Bergen til Dagbladet.

Han snakker om to arter av veggedyr som er spesialiserte på å suge menneskeblod i dag.

Gjennom 15 år har Roth ledet en studie der forskere fra hele verden har samlet inn veggedyr for å forstå de små parasittene. Individer fra de over 100 artene av veggedyr som finnes er samlet inn i i Europa, Sør-Amerika, Nord-Amerika, Sørøst-Asia og Afrika.

BLODSUGER: Forskerne tok dette bildet av at et veggedyr sugde blod fra en flaggermus. Foto: Mark A. Chappell, University of California, Riverside
BLODSUGER: Forskerne tok dette bildet av at et veggedyr sugde blod fra en flaggermus. Foto: Mark A. Chappell, University of California, Riverside Vis mer

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Current Biology.

Ved hjelp av biologiske tester og kartlegging av slektstre har forskere funnet ut at veggedyrene er flere milloner år eldre enn antatt.

Resultater fra studien viser også at enda flere arter av veggdyr kan komme til å få smaken på menneskeblod i framtida.

SJELSLURPERVEPS: Insektsforsker Anne Sverdrup-Thygeson forteller den fascinerende historien om sjelslurpervepsen. En type parasittisk veps som gjør kakerlakker om til «zombier». Hør mer om insektenes fantastisk, men truede verden i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: http://aca.st/a70caa Vis mer

Nattaktive

De fleste veggedyr bruker flaggermus og fugler som verter, derfor har forskerne klatret i huler og saumfart hulevegger på Borneo, i Texas og i Mexico for å finne de nattaktive dyrene.

Forskerne har gjort genetiske analyser av veggedyrene de har samlet inn for å fastslå hvor gammel gruppen er. I tillegg til nyinnsamlede individer har de også analysert fossiler av søstergrupper til veggdyrene.

Tidligere har man trodd at veggedyrene oppstod samtidig med flaggermus og at de er omtrent 50 millioner år gamle. De nye funnene viser at veggedyrene levde samtidig med dinosaurene og at de er over 100 millioner år.

At veggedyrene viser seg å være eldre enn antatt viser også at veggdyrene har evne til å bruke forskjellige arter som vertsdyr. Artene er dermed ikke så spesialiserte som tidligere antatt, ifølge forskeren. Studien viser at veggedyrene må ha hatt verter som i dag er ukjente for oss. Eksempelvis kan det være et tidligere pattedyr.

- Noen veggedyr er spesialister, og lever bare på en art, mens andre er generalister. Analysene våre viser at veggedyr har utvidet antall type vertsdyr flere ganger i historien, forteller Roth.

SKREKKFUNN: En kinesisk mann kjente ubehag i kroppen. Legen fant en ekkel inntrenger. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

Flere kan få smak på mennesker
Veggedyrene har, ifølge Roth, en størrelse på mellom 5-10 mm. De er dermed synlige for det blotte øyet.

Av de 100 artene av veggedyr som forskerne har analysert er det, ifølge Roth, ikke mer enn fem arter som bruker mennesket som vertsdyr, altså som suger blod fra mennesker i dag.

Av disse fem artene er det to arter som er såkalt spesialiserte på å ha mennesker som vertsdyr for å suge blod.

- I Norge og Europa lever de på flaggermus og fugler, men de går sjelden på mennesker, sier Roth.

Årsaken til at veggedyrene kan bytte mellom type vertsdyr og dermed gå over til å suge blod fra mennesker kommer av den enkle grunn at de er sultne. Hva slags dyr som blir vertsdyr er avhengig av tilgang til blod for veggedyret.

IMPONERENDE: En forsker ved Vanderbilt University har studert kakerlakkens forsvarsmekanismer i møte med den morderiske «zombie»-vepsen. Video: Vanderbilt University, Entomological Society of America. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kommer om natta

- De kan få smaken på mennesker hvis mennesket for eksempel sover i en hule hvor det er flaggermus. De prøver seg på alt hvis de er sultne. Det skjer ofte at veggedyr som er spesialiserte hopper til andre arter, sier Roth.

- Er de farlige?

- Egentlig ikke. De overfører ikke sykdommer. De kan være litt plagsomme hvis det er mange i bygningen der du bor, sier Roth.

Selv om de er synlige for det blotte øyet vil man ikke merke det om et veggedyr suger blod fra deg ifølge forskeren.

- Man kan merke det som hudforandringer som myggstikk. De kommer om natta for å suge blod. Om dagen gjemmer de seg. Alle veggedyr suger blod. Blodparasitter kaller man det, sier Roth.

Ifølge Folkehelseinstituttet suger veggedyr blod på steder som er udekket av klær. Et voksent veggedyr suger blod i 3-12 minutter for å bli mett.

Psykisk belastning

Dagbladet har skrevet en rekke artikler om økningen av veggedyr de siste åra. Spesielt har det vært et tema at veggedyrene sniker seg med i bagasjen din etter et hotellopphold i utlandet og tar bolig i hjemmet ditt.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan bittene fra veggedyret (Cimex lectularius) gi kløe og irritasjon.

Ved hjelp av moderne insektsmidler ble veggedyrene nesten utryddet på 1950-tallet, men de senere år har forekomsten av veggedyr økt i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet kan forekomst av veggedyr der man bor være psykisk belastende for mange og kan gi økt risiko for søvnforstyrrelser, angst og depresjon, men veggedyr vil normalt ikke overføre sykdommer til mennesker.

Når veggedyret først har etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg til flere rom eller andre leiligheter i samme bygning.

OVERRASKELSE: En mann var på jobb i en leilighet i Sydney da han gjorde den ekle oppdagelsen i hustelefonen. Video: ViralHog Vis mer