Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere av disse vitnene har ikke relevans

Påtalemyndigheten ønsker å kutte flere av forsvarets vitner i rettssaken mot overgrepssiktede Rune Øygard.

UENIGE OM VITNER: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett, der saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard som er tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente, startet i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UENIGE OM VITNER: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen i Sør-Gudbrandsdal tingrett, der saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard som er tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente, startet i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag startet rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap), som er tiltalt for overgrep mot ei mindreårig jente. Det er satt av hele fire uker til rettssaken, og 62 personer står oppført på vitnelista, i tillegg til tiltalte og fornærmede.

Like etter at retten var satt like etter klokka 09.00 i dag, gjorde aktor det klart at de vil komme med en begjæring om bevisavskjæring for flere av forsvarets vitner.

- Flere av disse vitnene har ikke tilstrekkelig relevans, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter.

Flere av vitnene vil ifølge ham vil dreie seg om fornærmedes troverdighet i sin alminnelighet - «noe det ligger klare begrensninger på i loven».

To kvinner To av vitnene, to kvinner, har tidligere hatt forhold til Øygard. Påtalemyndigheten mener deres kontakt med ordføreren kan bidra til å gi et fullstendig bilde. Det er ventet at det er disse to vitnene Øygards forsvarer vil ha bort fra lista fordi de ikke er relevante nok.

Påtalemyndigheten mener vitnene Lars Rune Ringvik, politiadvokat i Lillehammer, og Kari Rostad, leder av Barnehuset på Hamer, ikke er relevante for saken. Rostad skal ha bistått i dommeravhørene av fornærmede, mens Ringvik var leder for etterforskningen.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier til Dagbladet i pausen at hun ikke har noen tro på at aktor vil klare å få avskjært elleve av forsvarersidens vitner.

- Dette vil han ikke få rettens medhold i, sier advokaten.

- Jobbreisene framstilles nærmest som et skalkeskjul for overgrep mot jenta. Derfor er det viktig å vise hvordan han opererer, hvordan han avtaler møter og hvem han møter, sier Larsen i retten om andre vitner som aktor vil avskjære.
Vitnekrangel Den fornærmede 16-åringens bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal, har tidligere fortalt Dagbladet at hun frykter et råkjør mot sin klient på grunn av de mange vitnene.

BISTANDSADVOKATEN: Nina Emilie Braathen Hjortdal (51) er jentas bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BISTANDSADVOKATEN: Nina Emilie Braathen Hjortdal (51) er jentas bistandsadvokat. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Min klient føler at det er mange av vitnene hun ikke kjenner, hun har nesten ikke truffet dem. Når det blir mange sånne vitner, så blir det veldig rart, sa hun til Dagbladet i forrige uke.

Bistandsadvokaten fikk selv ikke medhold for ett av vitnene de ønsket i saken - statsminister Jens Stoltenberg.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen hadde følgende kommentar til bistandsadvokatens syn på forsvarets vitneliste i forrige uke:

- Det er rart at akkurat hun sier det, som i månedsvis har insistert på at statsministeren skulle inn og vitne, han som bare har sett jenta én gang.

I dag påpekte hun at hun tidligere har signalisert at hun mener noen av påtalemyndighetens vitner er lite relevante og at dette nå kan bli tatt opp igjen.

Tar stilling seinere Thorbjørn Klundseter orienterer om at de i går varslet forsvarer om to vitner de mener bør kuttes, og har orientert forsvarer i dag før forhandlingene om de øvrige.

Disse vitnene skal komme midt i rettssaken, og det vil komme en skriftlig begjæring om å kutte disse.

MYE PRESSE: I dag startet rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MYE PRESSE: I dag startet rettsaken der Vågå-ordfører Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Retten vil ta stilling til vitnetrøbbelet seinere i rettssaken.

Her kan du følge overgrepssaken mot Rune Øygard.