<strong>BER OM FORBUD:</strong> Over 1000 av verdens ledende eksperter og forskere på kunstig intelligens har skrevet under på et åpent brev som advarer mot et nytt våpenkappløp. Her en A T-600 Terminator i en scene fra filmen Terminator Salvation fra 2009. Foto: NTB Scanpix
BER OM FORBUD: Over 1000 av verdens ledende eksperter og forskere på kunstig intelligens har skrevet under på et åpent brev som advarer mot et nytt våpenkappløp. Her en A T-600 Terminator i en scene fra filmen Terminator Salvation fra 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere av verdens skarpeste hjerner: Frykter «den tredje krigsrevolusjonen»

Kunstig intelligens på slagmarken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Over 1000 av verdens ledende eksperter og forskere på kunstig intelligens har skrevet under på et åpent brev som advarer mot et nytt våpenkappløp.

De oppfordrer også samtlige nasjoner om å innføre et forbud når det kommer til utviklingen av «offensive autonome våpen» - våpen som opererer på slagmarken uten noen form for menneskelig interaksjon.

Brevet, som ble presentert på en stor konferanse i Buenos Aires i Argentina, bærer blant annet signaturene til Tesla-sjef Elon Musk, Apple-grunnlegger Steve Wozniak, Google DeepMind-sjeg Demis Hassabis og professor Steven Hawking.

Nytt våpenkappløp Den britiske avisa Guardian har utdrag fra brevet:

«Kunstig intelligens har kommet til det stadiet hvor det er praktisk mulig, om ikke lovlig, å utvikle autonome våpen i løpet av de neste årene. Autonome våpen har blitt beskrevet som den tredje krigsrevolusjonen etter kruttet og atombomen.»

I brevet står det også at kunstig intelligens kan være med på å gjøre slagmarken tryggere for militært personell, men at selvdrevne våpen vil senke terskelen for å gå til krig. Noe som igjen vil koste flere menneskeliv.

Forfatterne argumenterer også for at dersom en nasjon først utvikler slike våpen, vil det starte et våpenkappløp på linje med det man opplevde med atombomben. Det kreves derimot ingen spesielle eller sjeldne materialer for å lage slike våpen, og dermed er det vanskeligere å overvåke eventuell produksjon.

«Det er ikke vanskelig å se hvor det kommer til å ende. Våpen med kunstig intelligens vil bli morgendagens kalasjnikov. Spørsmålet er om menneskeheten skal starte et nytt globalt våpenkappløp, eller om man skal stoppe det før det kommer så langt.»

Søreide svarte Kunstig intelligens-våpen har vært tema flere ganger det siste året. I oktober i fjor svarte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på spørsmål fra stortingsrepresentant Kåre Simensen om «dødelige roboter» var noe det ville bli innført noe forbud mot.

- Det er i dag svært uklart hvordan begrepet skal forstås og avgrenses. Det er per i dag heller ikke utviklet teknologi som kan tenkes å falle inn under et slikt begrep, sa Søreide da.

<strong>BER OM FORBUD:</strong> Professor Stephen Hawking er en av de som har underskrevet brevet. Foto: REUTERS/Neil Hall/NTB Scanpix
BER OM FORBUD: Professor Stephen Hawking er en av de som har underskrevet brevet. Foto: REUTERS/Neil Hall/NTB Scanpix Vis mer

Søreide sa seg enig i at større grad av «robotisering» reiser kompliserte spørsmål. Likevel avviste hun et forslag fra FNs spesialrapportør om utenomrettslige henrettelser, Christof Heyns, om å innføre et midlertidig forbud mot utviklingen av dødelige roboter inntil man har fått nye regler på plass.

Internasjonale samtaler I mai var representanter for verdens regjeringer for første gang samlet i Genève utelukkende for å diskutere denne typen roboter og våpen.

Deltakerne på konferansen diskuterte roboter som selv kan gjøre vurderinger på slagmarken og ta liv uten å ha fått klarsignal først.

- Den eneste riktige responsen er å innføre et forbud i forkant, sa Kathleen Lawand fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

En rekke av landene på konferansen vektla betydningen av at mennesker alltid må ha kontroll over robotenes beslutninger om hvorvidt de skal angripe. Men bare fem land gikk inn for et absolutt forbud mot såkalte autonome våpensystemer, ifølge paraplyorganisasjonen Stop Killer Robots.

<strong>GRUNNLEGGER:</strong> En annen av de som har tatt til orde mot et nytt våpenkappløp er Apple-grunnlegger Steve Wozniak. Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez / NTB Scanpix
GRUNNLEGGER: En annen av de som har tatt til orde mot et nytt våpenkappløp er Apple-grunnlegger Steve Wozniak. Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer