Flere avhøres på nytt

Et fjøs med 67 sauer, et bolighus, et uthus, et naust, en brygge, en garasje og venterommet på Sørarnøy har brent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Mandag: Pyroman slo til igjen
 • November: Pyroman løs på øya

  Natt til mandag denne uka brant et bolighus og et uthus ned på Sørarnøy. Ingen kom til skade, da eieren av huset ikke var hjemme.

  De første fem brannene ble påsatt i løpet av ei uke i slutten av november.

 • Natt til mandag 24. november brant et naust med et privat museum ned til grunnen.
 • Dagen etter, på tirsdag, ble brygga påtent.
 • På onsdag ble en brann avverget etter at noen hadde tent på en plakat på venterommet på kaia.
 • 67 sauer brant inne i et fjøs natt til 1. desember. Garasjen 8 meter unna brant også. Ekteparet Aas, som eide bygningene, hadde uka før fått brygga si påtent.

  Politiet er sikre på at det dreier seg om en brannstifter som står bak de til nå seks brannene som har herjet den lille øya.

  70 avhør


  Men sporene etter personen er ikke mange.

  - Vi har ikke noe annet å gjøre enn å foreta avhør. Vi har ingen andre observasjoner eller spor i saken. Det er ingen som har sett noe, sier lensmann John Thoresen i Gildeskål til Dagbladet.no.

  Han forteller at de så langt har foretatt mellom 60 og 70 avhør. Flere er avhørt to ganger, og politiet fortsetter med jobben, men har i dag ingen nye spor å gå etter.

  Få tekniske spor


  - Vi har jobbet hardt for å sikre oss tekniske bevis, men ei fyrstikk brenner også opp i en brann, sier Thoresen.

  Hverken fotspor eller andre gjenstander fra en gjerningsmann er funnet. - Noe er sikret, men vi vet jo ikke om det stammer fra gjerningsmannen. Vi har sendt en del slike funn for analyse til Krispos, sier Thoresen, som ikke vil utdype hva det dreier seg om.

  Stemningen nedroet


  I nettene framover skal en politimann og to brannfolk patruljere øya om nettene for å forhindre at nye branner blir påtent.

  Samtidig rapporterer lensmannen om at politiets bekymring for selvtekt og lynsjing har minsket.

  - Det har nok roet seg litt nå, det er ikke snakk om noen lynsjestemning, sier lensmannen, som forteller om «elekstrisk stemning» tidligere i uka.

  Får psykiatrisk hjelp


  Ryktene svirrer i bygda, og flere har utpekt hvem som kan stå bak. Folk får ikke sove, og sliter med frykt for at de kan bli neste brannoffer. Derfor har kommunen nå vedtatt at befolkningen skal få hjelp fra psykiatere.

  - Psykiatrisk kyndig personell fra Bodø og ressurspersoner fra Gildeskål kommune reiser onsdag ettermiddag ut for å hjelpe lokalbefolkningen. Særlig vil den familien som har vært hardest rammet få hjelp, men også befolkningen for øvrig, opplyser ordfører Walter Pedersen til NTB.

  Han forteller at innbyggerne sliter.

  - De opplever naturlig nok utrygghet og mange har problemer med å få sove. Alle håper å få en rask avklaring i saken, sier Pedersen.

ETTERFORSKER PÅ SPRENG:</B> Politiet har få tekniske bevis å gå etter.
<B>MUSEET BRANT NED:</B> i begynnelsen av november startet marerittet. Det 15o kvadratmeter store naustet til Odin Mortensen brant ned til grunnen, og en rekke kulturskatter gikk tapt, blant annet flere nordlandsbåter.