Flere banker vurderer renteøkning

Alt tyder på at dagens renteøkning fra Norges Bank ikke blir den siste. I løpet av en måned har sentralbanken satt opp renta tre ganger, og ekspertene tror ikke at dagens renteøkning blir den siste. Bankene har allerede begynt å sette opp prisen på boliglån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreditkassen signaliserer at de kommer til å sette opp renta, og Inge Støve, leder for Markeds- og prisutvalget i Kreditkassen, mener alle norske banker vil følge etter:

- Jeg kan ikke si hvor mye renta vil gå opp, men det er klart at både vi og andre banker har et ansvar for å følge opp signalene fra Norges Bank, sier Støve til Dagbladet :på nettet.

- Landet trenger en medisin for å kjøle ned økonomien, og folk flest vil ha glede av dette på sikt.

Støve presiserer at Kreditkassen først og fremst vil vurdere nivået i pengemarkedet før de fastslår renteøkningen. Beslutningen vil kanskje komme allerede i morgen.

Ikke overrasket

Sparebanken Nor vil ta en beslutning i løpet av dagen eller morgendagen:

- Det er ikke usannsynlig at vi setter opp renta, sier Mette Gullesen, informasjonskonsulent i Sparebanken Nor. Hun er ikke er overrakset over at Norges Bank nå har valgt å høyne renta ytterligere.

Gullesen vil ikke si noe om hvor mye renta eventuelt vil stige.

Vurderer

Sparebank 1 SR gruppen lar hver enkelt bank selv styre renta. Sparebank 1 Midt-Norge vil ha en innstilling klar i løpet av fredagen.

- Vi må først se om dette er en kortsiktig eller langsiktig stigning, sier informasjonssjef Anders Fiskvik til Dagbladet :på nettet.

- Hvis Norges Bank setter renta ned igjen onsdag, vil vi ikke sette den opp.

- Men det er vel ikke spesiellt sannsynlig...

- Nei, sier Fiskvik, som ikke har lyst til å være mer konkret.

I tillfelle renteøkning har banken varslingsfrist hos privatkunder på en måned, og frist på 14 dager for bedriftskunder. Om banken bestemmer seg for å sette opp renta, vil dette gjelde både innskudd og utlån.

Svak krone

Det er mindre enn en uke siden Norges Bank satt opp renta med 0,25 prosentpoeng. Forrige uke var den norske krona på sitt svakeste siden 1992.

Ikke nok

Norges Banks renteøkning er trolig ikke nok til å stabilisere kronen og dempe presset i norsk økonomi, mener sjeføkonom Øystein Stephansen i SE Banken. - Jeg regner med at renten vil gå videre opp. Men nå får vi se an effekten av denne renteøkningen, sier Stephansen til NTB.