Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny voldtektsrapport:

Flere barn anmeldt for voldtekt:
- Bekymringsfullt

Det er en stor økning i antall voldtekter over internett, viser en fersk Kripos-rapport.

VOLDTEKTER PÅ NETT: Kripos fastslår i fersk rapport at det har vært en økning i antall voldtekter på internett. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VOLDTEKTER PÅ NETT: Kripos fastslår i fersk rapport at det har vært en økning i antall voldtekter på internett. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En fersk Kripos-rapport, «Voldtektssituasjonen i Norge 2018», viser at antallet anmeldte voldtekter over internett har økt markant det siste året, fra 20 til 173 saker.

Dette er særlig bekymringsfullt fordi nettovergrepene nesten utelukkende rammer barn under 14 år.

- Det er ingen tvil om at det kreves betydelig innsats på disse områdene for å forhindre at barn og unge utsettes for seksuelle overgrep, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

BEKYMRET: Emil Kofoed i Kripos er bekymret for unge gjerningspersoner. Foto: Politiet
BEKYMRET: Emil Kofoed i Kripos er bekymret for unge gjerningspersoner. Foto: Politiet Vis mer

- Bekymret

I en stor andel av voldtektsanmeldelsene fra i fjor var den anmeldte mellom 15 og 25 år på gjerningstidspunktet. 350 av dem - 19 prosent - var under 18 år.

- Vi ser med bekymring på den store andelen unge gjerningspersoner anmeldt for voldtekt. Dette henger sammen med at det å begå sitt første seksuallovbrudd i ung alder øker risikoen for nye overgrep, sier Emil Kofoed, leder for Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til Dagbladet.

I tillegg har det vært en økning i antall anmeldelser for voldtekt mot barn der gjerningspersonen var ukjent for barnet og barnets familie.

Dette forklarer Kofoed at har sammenheng med at flere overgrep begås på internett.

- Seksuelle overgrep begått over internett har en veldig høy prioritet i politiet. Når vi ser at en enkelt gjerningsperson kan nå ut til hundrevis av fornærmede på kort tid, er det klart at det er helt nødvendig for politiet å fokusere på denne typen kriminalitet, sier han.

Flere gutter er ofre

Rapporten viser også at antall mannlige fornærmede har økt betraktelig - med hele 76 prosent.

Politiet ser i flere saker at unge gutter er sårbare for personer som utgir seg for å være en annen, og at de forledes og trues til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera.

Gjerningspersonene som går etter gutter, rammer også langt flere enn de som utelukkende begår overgrep mot jenter.

«Dette er i overenstemmelse med studier som viser at seksuell interesse for gutter er en av flere risikofaktorer for gjentakelse av seksuallovbrudd», skriver Kripos.

Politiet har over tid iverksatt en rekke tiltak for å slå hardt ned på nettovergrep, blant annet med «Operasjon Dark Room».

Ingen tatt i 342 saker

I fjor ble det anmeldt 2263 voldtekter i Norge. Av disse var 1687 voldtekter av personer over 14 år.

Antallet er det høyeste noensinne, og det er voldtekter på fest som er mest utbredt.

I 342 av sakene er ingen gjerningsperson tatt, viser rapporten.

Kofoed understreker at det i flere av sakene kan være få og enkle etterforskningsskritt som skal til for å identifisere en gjerningsperson.

- Men det er alltid mer utfordrende å etterforske en voldtektssak når man ikke vet identiteten på gjerningspersonen. I løpet av den tiden det tar å få identifisert en gjerningsperson, kan viktige spor forsvinne, og forklaringer fra gjerningspersonen og eventuelle vitner kan bli mindre pålitelige, sier han.

- Puslespill

Kofoed forteller at det i år er en større andel av de anmeldte sakene som ble anmeldt mer enn et år etter at voldtekten skal ha funnet sted.

Han mener dette kan bety en økt anmeldelsestilbøyelighet, men sier at politiet fortsatt antar at det er store mørketall, spesielt blant gutter.

- Forskning viser at gutter i enda mindre grad enn jenter forteller at de er utsatt for seksuelle overgrep. Selv om vi i år har hatt en økning i antall mannlige ofre, så ser vi at en stor andel av sakene avdekkes av politiet, framfor at fornærmede anmelder saken selv.

Politiet viser til at de ofte bruker elektroniske spor i jakten på gjerningspersoner.

- I tillegg til informasjon fra de involverte vil alltid elektroniske spor i nettovergrepssakene være en viktig informasjonsskilde for politiet. I mange saker er det snakk om et stort puslespill hvor eksempelvis kommunikasjon mellom ulike parter skal gjennomgås, og brukere bak forskjellige profiler må identifiseres.

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hovedfunn i rapporten:

  • Det totale antallet voldtektsanmeldelser økte med 15 prosent fra 2017 til 2018.

  • Antallet anmeldelser av seksuell omgang med og voldtekt av barn under 14 år økte med 13 prosent fra 2017 til 2018 og har økt med 74 prosent siden 2014.

  • Antallet anmeldelser av voldtekt av personer over 14 år gikk opp med åtte prosent fra 2017 til 2018 og har økt med 45 prosent siden 2014.

  • Antallet anmeldte voldtekter over internett har økt markant det siste året, fra 20 til 173 saker. Av de 28 registrerte anmeldte i disse sakene var åtte mindreårige på gjerningstidspunktet.

  • Antallet mannlige fornærmede økte fra 180 i 2017 til 317 i 2018, en økning på 76 prosent. De fleste mannlige fornærmede er under 14 år (72 prosent), og mange av dem har blitt utsatt for voldtekt over internett (40 prosent).

  • Festrelaterte voldtekter utgjorde også i 2018 den største kategorien, med 42 prosent.

  • 30 prosent av voldtektene som ble anmeldt i 2018, ble anmeldt over et år etter at voldtekten hadde funnet sted.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media