Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere barn begår lovbrudd

De fem siste årene er det registrert 80 prosent flere lovbrytere under 14 år i Norge. For 40 av prosent av disse er dette starten på en kriminell løpebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1999 var 2481 barn i alderen mellom fem til tretten år delaktig i lovbrudd, og det er 80 prosent flere enn det var i 1994. Halvparten av disse barna hadde gjort seg skyldige i alvorlige saker som innbrudd, ran, vold og tyveri, melder Vårt Land.

Forsker Ragnhild Bjørnebekk ved politiskolen i Oslo sier til Vårt Land at jo yngre barna når de begår lovbrudd, desto vanskeligere er det å få dem på rett kjøl. Disse barna blir ofte kronisk kriminelle.

Den dramatiske økningen av kriminelle barn kan knyttes til at politiet har fått bedre registreringsrutiner. Bjørnebekk mener imidlertid at dette ikke forklarer den store økningen av barn som begår lovbrudd. Hun sier at samfunnet vårt har svært åpne rammer, og at de kriminelle barna mangler voknse rundt seg som setter grenser, i tillegg til at mange av barna som begår lovbrudd opplever vold og trusler hjemme.

Bjørnebekk sier at det er viktig å sette inn tiltak tidlig for at barna skal komme på rett kjøl, noe hun innrømmer man ikke har flinke nok til å følge opp. Hun er imidlertid kritisk til de tiltakene som er igangsatt, fordi disse er altfor liberale og inkonsekvente. Vi har vært altfor opptatt av barns rettigheter og for lite opptatt av vern, presiserer Bjørnebekk til Vårt Land.