Flere barn behandles for depresjon

Psykiatriske avdelinger behandler stadig flere pasienter under 18 år. Antall barn og unge som fikk behandling for en eller annen psykisk lidelse økte fra omtrent 14 500 i 1991 til over 22 000 i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behandlingsøkningen har vært spesielt stor blant barn og ungdom der tristhet, depresjon og sorg er viktigste grunn til at de er blitt henvist til behandling. Her er antallet mer enn firedoblet på fem år. I 1993 utgjorde denne gruppen bare 2,9 prosent av dem som fikk behandling, mens den hadde økt til 12,1 prosent i fjor, viser tall fra Norsk forening for barne- og ungdomspsykiatriske institusjoner.

- Sulteforet

Foreningens leder, Kjell Wigers, mener at mangel på psykisk omsorg og samvær med foreldrene er en viktig grunn til økningen.

- Disse ungdommene mangler stabil voksenkontakt. Man kan nesten si at de er sulteforet på psykisk omsorg. På mange måter tror jeg at kanskje foreldrene skulle gå over til å være mer omsorgsarbeidere i stedet for transportarbeidere. De må bruke mer tid sammen med barnet og ungdommen sin, sier Wigers.

- Økt oppmerksomhet

Barneombud Trond Waage tror imidlertid at barn og unge hele tiden har hatt slike problemer, men at vi de siste årene er blitt mer oppmerksomme på psykiske lidelser blant barn.

- For ikke mange år tilbake var det utenkelig at barn og unge skulle ha depresjoner. På grunn av økt sensitivitet rundt dette hos foreldre, førskolelærere og lærere, er det da lettere å henvise til institusjoner, sier Waage.

(NTB)