Flere barn dør av drukning enn sykdommer

Asias «skjulte» dødsfelle dokumentert i sjokkrapport.

UTSATT: Drukning tar flere barneliv i Asia enn alle de tradisjonelle barnesykdommene til sammen. Foto: REUTERS/Jayanta Shaw/SCANPIX
UTSATT: Drukning tar flere barneliv i Asia enn alle de tradisjonelle barnesykdommene til sammen. Foto: REUTERS/Jayanta Shaw/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overraskende mange småbarn dør av drukning i Asia. Drukning tar livet av flere små barn enn alle de tradisjonelle barnesykdommene til sammen.

Det viser en fersk forskningsrapport fra UNICEF og The Alliance for Safe Children (TASC). Først nå er et gammelt problem kartlagt og dokumentert.

Ifølge rapporten skjer de fleste drukningene blant de minste barna i en radius av 20 meter fra hjemmet. Barn som ikke er under tilstrekkelig oppsyn, vandrer av gårde og faller i en bekk eller dam.

- Dette er ny kunnskap om et problem vi ikke har kjent omfanget av tidligere. Nå må vi undersøke om dette er en «skjult» dødsårsak også andre steder, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland, til NTB.

Enkle tiltak kan hindre slike familietragedier, ifølge studien.

Ett av fire Ett av fire dødsfall blant de minste barna, i alderen ett til fire år, skyldes drukning, viser studien, som har vært gjennomført i Bangladesh, Kambodsja, Vietnam, Thailand og to provinser i Kina siden 2001.

- Vi har gjort en solid innsats for å stanse de vanligste barnesykdommene. Derfor har antallet barn som dør av blant annet meslinger og polio gått betydelig ned. Denne rapporten viser at drukning nå er i ferd med å ta over som en ledende dødsårsak blant de aller minste barna i asiatiske lav- og middelinntektsland.

Et prøveprosjekt i Bangladesh viser at drukningstallene blant de minste barna gikk ned med 80 prosent da barna fikk tilstrekkelig tilsyn på dagtid.

Enkle tiltak Dette viser at enkle tiltak kan redde tusenvis av liv, mener UNICEF.

- Vi må nå agere der hvor vi vet at dette er et problem. Det handler om tilsyn på dagtid og sikring av vannkilder. I tillegg må vi undersøke om dette er en skjult dødsårsak også andre steder, sier Bernt G. Apeland.

Utfordringen er å bevisstgjøre foreldre som ofte har oppgaver å utføre utenfor hjemmet. Det må skje gjennom samarbeid med og påvirkning av lokale myndigheter og organisasjoner.

- To av tre av alle verdens barn bor i asiatiske lav- og middelinntektsland som her er undersøkt. Hvis vi skal nå FNs tusenårsmål om å redusere barnedødeligheten i verden må vi ta drukning som problem på alvor, sier generalsekretæren.

UNICEF-rapporten viser at det kan være nødvendig med tiltak også i andre land enn undersøkelsen omfatter. (©NTB)