Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere barn drept i israelsk flyangrep

Minst seks palestinere drept og 27 såret i flyangrep mot «Hamas-møtested». Israels mest ettersøkte mann trolig skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge den israelske avisa Haaretz er en mor og minst tre barn blant de drepte etter et israelsk flyangrep mot en bygning i Sheik Radwan-bydelen i Gaza by tidligere i natt. Den palestinske helseministeren Bassem Naim opplyser til nyhetsbyrået AP at seks mennesker så langt er rapportert døde i eksplosjonen. 27 andre er såret.

Det kommer fortsatt motstridende meldinger om dødstallene. Det er første gang i løpet av den nå to uker lange israelske militæraksjonen at israelske styrker har gått inn i de sentrale delene av Gaza. Gazastripen er nå kuttet i to, skriver Haaretz.

Toppleder blant de sårede
En av Hamas\' absolutte toppledere, Mohammed Deif (36), skal ha blitt såret i angrepet.

Deif har vært den mest ettersøkte av Hamas\' ledere, og blir beskrevet som palestinernes fremste ekspert på fremstilling av bomber, og har blitt forsøkt likvidert av Israel en rekke ganger.

Deif skal ha etablert et nettverk så hemmelig at selv ikke andre Hamasaktivister skal ha kjent til operasjoner han styrte. Deif har vært linket til en lang rekke bombeangrep, inkludert selvmordsaksjonene mot israelske busser i 1995 og -96.

Det skal ha foregått et Hamas-møte på høyt nivå i huset da angrepet fant sted. Israelske talsmenn sier at de angrep huset «fordi det var et møtested for terrorister som planla rakettangrep mot Israel».

Kjent Hamasaktivist
Huset tilhører ifølge nyhetsbyrået AP, Dr. Nabil al-Salmiah, en kjent Hamas-aktivist.

Beboere i Sheik Radwan-området forteller at et israelsk krigsfly passerte over bydelen like før eksplosjonen.

RUINHAUG: Palestinere samler seg i restene av dette huset, hvor en eksplosjon tidligere i natt tok livet av seks mennesker. Foto: AP
RUINHAUG: Palestinere samler seg i restene av dette huset, hvor en eksplosjon tidligere i natt tok livet av seks mennesker. Foto: AP Vis mer

Øyenvitner sier til nyhetsbyrået AP at israelske krigsfly skjøt raketter mot en bil i det samme nabolaget bare minutter etter den første eksplosjonen. Tre mennesker skal ha blitt såret i dette angrepet. Et nytt flyangrep i morgentimene skal ha truffet en varebil i det samme området. Ingen skal ha blitt såret i dette angrepet.


Den to-etasjes bygningen kollapset som en følge av angrepet, og begravde menneskene i huset under bygtningsmaterialene. Palestinske redningsmannskaper lette gjennom ruinene, og har fraktet de sårede til sykehus. Talsmenn fra Hamas sier at det fortsatt kan være skadde og drepte i kjelleren på bygningen.

Lover hevn

Angrepet ligner en israelsk militæroperasjon i Gaza i 2002, da en ett-tonns bombe som ble sluppet på et hus eid av en Hamas-leder drepte 15 mennesker, hvorav ni var barn. Denne bombingen førte til et sjeldent sterkt internasjonalt press mot daværende statsminister Ariel Sharon.

Hamastalsmann Ismail Radwan lovet hevn over Israel etter nattens angrep:

-Det var en forferdelig og blodig massakre. Israelerne vil betale dyrt for dette, uttalte han til nyhetsbyrået AP.


Ny offensiv i natt
Tidligere i natt krysset israelske tropper og stridsvogner grensen til Gaza.

En palestinsk politimann er drept i en skuddveksling med israelske soldater, en annen såret, sier palestinsk sykehuspersonell til nyhetsbyrået AP.

image: Flere barn drept i israelsk flyangrep

Offensiven foregår ifølge øyenvitner i det sørlige Gaza. Israelske forsvarsmyndigheter bekrefter at det foregår en militæraksjon i sentrale deler av Gaza, melder  BBC. Palestinske øyenvitner melder om at israelske bulldosere har jevnet dyrkbar mark, og beordret palestinske sikkerhetsstyrker om å forlate sine posisjoner i området.

Målet med aksjonen er i følge nyhetsbyrået Reuters fremdeles å finne den kidnappede soldaten Gilad Shalit (19) som ble bortført den 25.juni, samt stanse palestinske rakettangrep mot mål i Israel.

Nyhetsbyrået AP melder også om at det er observert israelske stridsvogner i nærheten av byen Khan Younis. 

De israelske militæraksjonene i Gaza knyttet til soldat-kidnappingen  har nå pågått siden 28. juni.

SÅRET: Ett av de skadde barna får sykehusbehandling etter nattens israelske bombeangrep.
HEMMELIG LEDER: Dette bildet, som ble frigitt av Hamas i 2005, viser angivelig Mohammed Deif, som er beskrevet som Hamas\' kanskje fremste bombeekspert.
BRANNSLUKNING: Naboer forsøker å slukke brannen i bilen som ble truffet av en israelsk rakett.
OFFENSIVEN FORTSETTER: Israelske stridsvogner rullet tidligere i natt over grensen til Gaza.
UTBOMBET: Palestinere ved restene av det bombede huset.