MELDTE AVBUD:  DNB-sjef Rune Bjerke var en av flere aktører i næringsledere som meldte avbud til Kina-møte. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MELDTE AVBUD: DNB-sjef Rune Bjerke var en av flere aktører i næringsledere som meldte avbud til Kina-møte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Flere bedriftsledere dropper Kina-møter

På grunn av den fastlåste situasjonen med Norge etter tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble det kjent at Norges Rederiforbund har ledet flere møter med aktører i næringslivet som har aktiviteter i Kina. Møtene ble startet opp i 2012 og har fungert som en rundebordskonferanse i Oslo.

Nordeas Norge-sjef Gunn Wærsted, DNB-sjef Rune Bjerke og skipsreder Morten Haugen valgte forrige uke å melde avbud til et slikt møte, skriver Dagens Næringsliv.

- Etter fire år har ikke diplomatiet kommet langt, og det skaper frustrasjon, sier Det Norske Veritas-direktør Henning Kristoffersen som var til stede på møtet.

Forrige uke skrev Aftenposten og VG at et tjuetall næringslivsledere og to rådgivere i First House møttes bak lukkede dører. I flere år har Rederiforbundet hatt First House som sin rådgiver.

- Etter snart fire år ligger det nok en viss avmakt i deler av næringslivet i den forstand at man erkjenner sakens politiske karakter og hvor lite man får bidratt med uten en betydelig oppmykning på politisk nivå, sier administrerende direktør Geir Sviggum i advokatfirmaet Wikborg Rein som også var til stede på møtet.

(NTB)