ØKONOMISKE BEKYMRINGER: Fire av ti frykter at sparepengene går i år, ifølge en årlig Gallup-undersøkelse.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØKONOMISKE BEKYMRINGER: Fire av ti frykter at sparepengene går i år, ifølge en årlig Gallup-undersøkelse. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Flere bekymret for sparepengene

- Folk tar inn over seg at krona har blitt svakere og at utsiktene for norsk økonomi er svekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere nordmenn frykter at de må bruke opp reserver for å opprettholde dagens forbruk. Fire av ti frykter at sparepengene går i år.

I en årlig undersøkelse TNS Gallup gjør for Nordea, svarer 42 prosent at de nå er bekymret for at sparepengene blir brukt opp i 2015. Dette er en markant økning fra i fjor da under 30 prosent hadde denne bekymringen.

Koster mer Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea tror dette er uttrykk for en realitetsorientering, men også at vi ikke vil gi slipp på etablerte goder. For mange kan det være en dyd av nødvendighet å tømme kontoen, men dette gjelder langt fra alle som nå er bekymret.

- Nordmenn er på ferietoppen og rause med seg selv. Ingen bruker mer penger på ferie enn oss, men nå innser flere at det koster mer enn tidligere. Folk tar inn over seg at krona har blitt svakere og at utsiktene for norsk økonomi er svekket, sier Reitan til NTB.

Behold buffer Hun understreker at det ikke er et lurt trekk å tømme kontoen for å opprettholde forbruket.

- Alle bør ha en buffer for uforutsette utgifter. Heller enn å tømme denne bufferen, bør man gjøre tilpasninger i daglig forbruk. Mye kan gjøres ved å planlegge økonomien bedre, sier Reitan. (©NTB)