Flere berørte fra Utøya orker ikke å møte i retten i dag

Har hørt på advarsel fra forsvarer Lippestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet.no): I går gikk Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, ut og advarte pårørende og ofre mot denne femte dagen i Oslo tinghus. Der vil Breivik forklare seg inngående om sine handlinger på Utøya.

Dagbladet møter Siv Hallgren, koordinerende bistandsadvokat, utenfor Oslo tinghus i dag. Hun forteller at mange av hennes klienter lar være å møte i retten i dag, nettopp på grunn av denne advarselen fra Lippestad.

- Vi har hørt hans advarsel, og flere av de berørte lar derfor være å komme i retten, sier Hallgren.

Hun forteller at dette både gjelder berørte som skulle ha sittet i Oslo tinghus i dag, og i tinghus andre steder i landet som liveoverfører rettssaken.

Breivik-avhør - Hvordan har du forberedt dine klienter på denne dagen?

- Vi har lest igjennom avhør av Breivik for å bli kjent med hvordan Breivik uttrykker seg, forklarer Hallgren.

Hun beskriver rettssaken så lagt som svært tøff.

- Breivik kommer med flere tekniske formuleringer som er helt jævlige å høre på, sier Hallgren.

Christin Bjelland, nestleder for Støttegruppa etter 22.juli, har fulgt Breivik-rettssaken hele denne uken.

- Lippestad varslet at dette kom til å bli en av de tøffeste dagene. Det er veldig sterkt å høre når det kommer fra ham, sier Bjelland til Dagbladet før hun går inn i Oslo tinghus i dag.

- Bør ikke se alt - Dette er tiden for å følge rådene fra Helsedirektoratet, nemlig at man ikke bør se alt og høre alt som skjer i rettssalen. Dette gjør noe med alle. Ikke bare pårørende og etterlatte, men alle som følger rettssaken, sier Bjelland.

- Det har vært knalltøft å følge saken, sier Bjelland.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, sier i dag til Dagbladet at utorlig mange av de berørte som har respekt for at detaljene og grusomhetene må fram under denne rettssaken.

- Mange har vært storsinnet angående dette. De pårørende og etterlatte er fantastiske folk som skjønner rettsprinsippene til tross for det de har vært igjennom, sier Larsen.

ORKER IKKE  HØRE BREIVIK: Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren forteller at flere ofre og pårørende etter Utøya ikke orker å være tilstede i retten i dag og høre på Anders Behring Breivik. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ORKER IKKE HØRE BREIVIK: Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren forteller at flere ofre og pårørende etter Utøya ikke orker å være tilstede i retten i dag og høre på Anders Behring Breivik. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer