Kongsberg-drapene

Flere beslag i Bråthens bolig

Mandag bar politiet ut flere esker fra drapssiktede Espen Andersens Bråthens bolig.

BESLAG: Her gjør politi og krimteknikere beslag i boligen til Espen Andersen Bråthen 18. oktober. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

KONGSBERG / OSLO (Dagbladet): Mandag ettermiddag jobbet krimteknikere i boligen til Espen Andersen Bråthen, som er siktet etter angrepet i Kongsberg.

Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet. Politiet har varslet at antall fornærmede vil bli tosifret.

Beslag

Politi og krimteknikere bar ut en rekke esker fra Bråthens bolig i Kongsberg, ikke lange stykket unna Coop Extra-butikken hvor angrepet startet, deriblant flere lange esker.

BESLAG: Politiet og krimteknikere jobber på siktedes adresse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BESLAG: Politiet og krimteknikere jobber på siktedes adresse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
SOFTGUN: Dette ser ut til å være esken til en softgunhagle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SOFTGUN: Dette ser ut til å være esken til en softgunhagle. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
ESKER: Politiet tok med seg flere esker med beslag fra siktedes adresse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ESKER: Politiet tok med seg flere esker med beslag fra siktedes adresse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

En av dem var en eske som tilsynelatende tilhører en Franchi SPAS-12 Softgunhagle. De tok i tillegg med seg svart pose. Også tirsdag jobber politiet i boligen.

- I en så alvorlig straffesak er det et enormt beslag politiet har tatt, men jeg kan ikke si noe mer, sa politiinspektør Per Thomas Omholt mandag.

Det er kjent at Bråthen benyttet en pil og bue under angrepet, som han etter hvert la fra seg eller mistet på vei til Hyttegata. Kurt Einar Voldseth, som bor i området, har tidligere fortalt at han fant en bue, i tillegg til flere piler og en knivslire, mens angrepet pågikk.

Flere beslag

Når Dagbladet er i kontakt med Omholt tirsdag, vil han ikke kommentere om det er gjort funn av våpen i boligen eller ikke.

- Vi går ikke ut med andre våpen enn det som allerede er nevnt til nå, sier han.

Han sier likevel at det er gjort flere beslag i Bråthens bolig, uten at han spesifikt vil gå inn på hva slags gjenstander som er beslaglagt.

Emballasje og kvitteringer

Tidligere leder av åstedsgruppa til Kripos, Per Angel, forteller til Dagbladet at det er flere ting som politiet kan være interessert i å beslaglegge i en sak som dette.

KONGSBERG: Politiet jobber på siktedes adresse i Kongsberg sentrum mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONGSBERG: Politiet jobber på siktedes adresse i Kongsberg sentrum mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det kan være emballasje og kvitteringer eller bankutskrifter, som viser til tidligere kjøp gjort av den siktede. Det kan også være spesielle gjenstander eller objekter, som ikke er vanlig å ha i et hjem.

Han forklarer videre dette gjøres, for å skaffe seg mest mulig bakgrunnsinformasjon i saken. Angel vil derimot ikke kommentere hva innholdet i pappeskene kan være.

Leif Øren har 28 års erfaring som skytevåpen- og åstedsgransker i Kripos.

Han forteller at beslagene kan være alt mellom himmel og jord.

- Det er ikke godt å si hva de tar beslag i, sier Øren.

Skal teste buen

Det har blitt publisert bilder av piler som står i husvegger og ligger på bakken flere steder langs gjerningsmannens rute ned til Hyttegata.

Søndag uttalte politiinspektør Per Thomas Omholt at politiet er kjent med hvor Bråthen fikk tak i pil og buen, men de vil vente med å gå ut i mediene med denne informasjonen. Politiet skal nå teste denne.

- Vi ønsker å få en oversikt over det skadepotensialet som den pil og buen har, i forhold til å vurdere om det er flere som har vært utsatt for drapsforsøk, sa Omholt til Dagbladet mandag.

Mandag bekreftet politiet at ofrene i Hyttegata ble drept med stikkvåpen.

Av hensyn til etterforskningen går ikke politiet ut med informasjon utenom at det er stikkvåpen som har blitt benyttet, slik at de som skal forklare seg kan beskrive hvilke våpen som ble brukt.

RUTA: Dette er ifølge politiet den drapssiktedes bevegelser fra Coop Extra ved Nytorget i Kongsberg. Grafikk: Kjell Erik Berg/ foto: Bjørn Langsem
RUTA: Dette er ifølge politiet den drapssiktedes bevegelser fra Coop Extra ved Nytorget i Kongsberg. Grafikk: Kjell Erik Berg/ foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sykdom fortsatt hypotesen

Politiet har tidligere oppgitt sykdom som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv. Dette er fortsatt den sterkeste hypotesen.

Han har vært i kontakt med helsevesenet flere ganger gjennom åra. Han skal undersøkes av rettspsykiatere for å avklare tilregnelighetsspørsmålet.

I 2018 skrev PST en vurdering av mannen og varslet helsevesenet om at det var fare for at han kunne begå et lavskala angrep. PST opplyser at de ikke vurderte ham som ideologisk drevet ekstremist, men at han hadde psykiske problemer.

Statsforvalteren i Oslo og Viken har varslet at de vil undersøke helsevesenets oppfølging av mannen.

Bråthen har erkjent de faktiske forhold, men ikke tatt stilling til straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer