RUSET I BIL: Påsken er høysesong for trafikkulykker. Bildet er tatt da Utrykningspolitiet hadde kontroll på E 18 i Svartskog utenfor Oslo. Foto: Heiko Junge / Scanpix
RUSET I BIL: Påsken er høysesong for trafikkulykker. Bildet er tatt da Utrykningspolitiet hadde kontroll på E 18 i Svartskog utenfor Oslo. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Flere bilførere ruser seg på metamfetamin enn cannabis

I fjor var rekordåret for metamfetamin i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):Alkohol er fortsatt det vanligste rusmiddelet blant sjåfører på norske veier, viser ny statistikk. Men nest etter alkohol var sjåførene mest ruset på metamfetamin. I fjor ble det påvist hele 1480 tilfeller av sjåfører ruset på metamfetamin.

Dette er en firedobling siden 2001, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Liliana Bachs, fungerende divisjonsdirektør, forteller at dette er første gang noe slikt skjer.

- Ved tidligere år har tre på topp etter alkohol (som alltid har vært nummer en) vært cannabis, amfetamin og beroligende tabletter, men i år er metamfetamin gått forbi cannabis, sier hun til Dagbladet.  

- Lettere tilgjengelig Bachs tror utviklingen skyldes lettere tilgang på metamfetamin.

- Folk som bruker det vet ikke alltid at det er metamfetamin de bruker. De tror de har kjøpt amfetamin, sier hun.  

Metamfetamin tas ikke i bruk som legemiddel, og all bruk er ulovlig bruk, ifølge Bachs.
  
-Amfetamin brukes til medikamenter for ADHD for barn og i noen grad voksne, men mengdene som brukes som legemiddel her er veldig små i forhold til det man ser hos sjåførene som kjører påvirket av amfetamin, sier hun.   

Flest beslag i Norge I november 2009 skrev Dagbladet at det ikke i noe land i Europa beslaglegges så mye metamfetamin som i Norge. Bruken av stoffet øker kraftig i Norden, og det blir stadig mer tilgjengelig.

Ifølge statistikk fra politiet ble det i 2009 beslaglagt 197 kilo amfetamin og hele 234 kilo metamfetamin. 2009 ble derfor et merkeår fordi både mengder og antall beslag av metamfetamin er høyere enn for amfetamin.

Dette er aldri blitt registrert tidligere.

Mer skadepotensiale Bachs forklarer at amfetamin og metamfetamin er forskjellige kjemiske stoffer med lik virkning.

- Man tror at metamfetamin har mer skadepotensiasle i form av hjerneskade ved langvarig bruk. Men det er minimale forskjeller mellom de to i praksis. Rusen er den samme. Noen mener at man ved metamfetamin oppnår litt fortere rus, men det er gjort lite vitenskapelig forskning på dette, og det er mange myter rundt det, sier hun.

Farlig ved bilkjøring Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen, sier til Dagbladet at det antagelig finnes store mørketall i narkotikabruk ved bilkjøring.

- Vi vet jo at andre rusmidler enn alkohol er økende, og det er ett problem. Hvis noen er ruset på narkotiske stoffer og blir stoppet i trafikken må man sende inn prøver og vurdere om de er såpass ruset at det har noe å si for bilkjøringen. Vi mener det bør være nulltoleranse her. Man bør bli dømt for å kjøre ruset uansett, sier hun. 

REKORDÅR FOR METAMFETAMIN: Metamfetaminpulver har liknende utseende som amfetamin. En spesiell variasjon av metamfetamin foreligger som store, isklump-liknende krystaller. Dette kalles vanligvis for ice. Foto: Scanpix/Illustrasjonsbilde.
REKORDÅR FOR METAMFETAMIN: Metamfetaminpulver har liknende utseende som amfetamin. En spesiell variasjon av metamfetamin foreligger som store, isklump-liknende krystaller. Dette kalles vanligvis for ice. Foto: Scanpix/Illustrasjonsbilde. Vis mer