Flere ble bostedsløse i fjor

6 091 personer ble registrert som bostedsløse i 2008.

FLERE MENN:   En ny undersøkelse gjort av Norsk institutt for by-og regionsforskning viser at flere menn enn kvinner er uten bolig.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
FLERE MENN: En ny undersøkelse gjort av Norsk institutt for by-og regionsforskning viser at flere menn enn kvinner er uten bolig. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

6.091 personer ble registrert som bostedsløse i 2008. Dette er en økning på rundt 600 sammenlignet med den forrige undersøkelsen i 2005.

Undersøkelsen er gjort av Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

- Den typiske bostedsløse er en enslig mann, 34 år gammel, født i Norge med sosialbidrag som viktigste inntektskilde, sier forsker ved NIBR Evelyn Dyb.

Flest i Oslo

Av de bostedsløse er 1.526 registrert i Oslo, mens vel 1.100 er registrert i Bergen, Trondheim og Stavanger.

Selv om antallet bostedsløse øker, går imidlertid andelen bostedsløse av befolkningen ned.

Nesten 60 prosent oppgir rusmisbruk som årsak til at de ikke klarer å skaffe seg et sted å bo.

Bare 2 prosent er det man kan kalle uteliggere uten ordnet overnatting.

De fleste, 37 prosent, bor midlertidig hos slekt og venner.

Undersøkelsen omfatter bostedsløse som er i kontakt med, eller kjente av hjelpeapparatet for eksempel i kommunene, private organisasjoner eller hos andre aktører.

- Økt innsats

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) tar alvorlig på at så mange ikke har noe fast sted å bo.

- Men uten regjeringens satsing mot bostedsløshet, hadde talle trolig vært enda høyere. Jeg er fornøyd med at vi nå får god dokumentasjon på hva vi faktisk har å jobbe videre med, sier hun.

Statsråden trekker fram at det i år er gitt plass for tilskudd til 300 nye utleieboliger og en raus ordning med startlån.

- Fra 1. juli kan 50.000 nye husstander få bostøtte i tillegg til de vel 100.000 som får i dag, sier Kleppa.

Menn i storbyer

Undersøkelsen viser at bostedsløshet er et storbyfenomen. Flere menn enn kvinner er uten fast bolig. De færreste er likevel helt uten tak over hodet.

De fleste holder til i midlertidige boliger som døgnovernattingssteder eller hos slekt og venner, er i fengsel eller på institusjon uten at de har ordnet seg med oppholdssted innen to måneder etter at de er blitt løslatt eller skrevet ut.

- Bostedsløshet er et komplisert tema. Det er ikke lett å peke på en årsak eller to til at noen faller utenfor, sier Kleppa.

(NTB)