Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere blir arbeidsledige

Ferske tall viser at arbeidsledigheten i Norge er på vei opp. Veksten i norsk økonomi blir trolig mindre enn ventet på grunn av terror og internasjonal uro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag offentliggjøres tallene som viser at stadig flere nordmenn blir arbeidsledige. Med unntak av en periode i januar er dette første gang i år at antallet ledige i forhold til i fjor stiger, skriver Aftenposten.

Utviklingen forklares som følger av terrorangrepene mot USA 11. september, og av nedkjølingen i internasjonal økonomi.

En ringerunde avisa har gjort til mange av landets arbeidskontorer, viser at virkningene av terrorangrepene også slår inn over Norge, og særlig utsatt er konkurranseutsatt industri. Bedrifter som eksporterer sine produkter frykter permitteringer og oppsigelser i tida som kommer.

Situasjonen er imidlertid ikke helsvart, ettersom etterspørselen etter arbeidskraft er fortsatt sterk i andre deler av økonomien. Norge mangler sykepleiere, lærere og folk til serviceorienterte yrker, men usikkerheten om ledigheten framover er likevel stor.

Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank1 Gruppen sier det vil kreve smertefulle omstillinger i arbeidslivet for å unngå videre økning i ledigheten.

De tre tyngste økonomiske prognosemiljøene i Norge, Norges Bank, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Finansdepartementet la tidligere i høst fram sine prognoser for 2002. Og her spriker spådommene.

SSB tror at den innenlandske etterspørselen skal stige med 3,4 prosent neste år, mens Norges Bank ligger på under halvparten. Differansen utgjør omtrent 25 milliarder kroner.

Spriket kan trolig forklares med terrorangrepene mot USA og de internasjonale økonomiske ringvirkningene.

En trøst kan være at Norges Bank-sjefen Svein Gjedrem slutter seg til Finansdepartementet og SSB i antakelsen om vekst i det private forbruket neste år.

Hele Norges coronakart