Flere blir far etter 50

Flere menn blir fedre etter at de har passert 50. Men det er ikke hvem som helst som blir far i godt voksen alder. De eldre fedrene er ofte menn med posisjon, makt og penger, mener professor Kari Moxnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Magasinet i går fortalte Arve Tellefsen (67) om sitt liv som småbarnspappa. Han var 64 år da eldstedatteren Kari Sofie (3) kom til verden. Innen hun begynner på skolen er han 70.

-  Jeg skyver det foran meg, sier Tellefsen som innrømmer at det ikke er favoritt-temaet.

Statistikken viser imidlertid at han ikke er alene om å være over gjennomsnittsalderen på foreldremøtet. Siden 2000 har antall menn over 50 år som får barn økt med rundt 15 prosent.

-  Med forbehold om at fire år er et kort tidsrom, kan det se ut som dette er et økende fenomen, sier Helge Brunborg, forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Menn i posisjoner

 I fjor ble 600 norske menn over 50 år fedre. 430 av dem var mellom 50 og 54 år.  139 norske menn mellom 55 og 59 år satte et nytt barn til verden. 26 menn mellom 60 og 64 år og fem menn over 65 år kunne gå stolte hjem fra fødeklinikken.Professor i sosiologi Kari Moxnes mener at de godt voksne fedrene ikke er hvem som helst.

-  Det er menn med makt, penger og posisjon som har muligheten til å starte en ny familie når de er så gamle, sier Moxnes. Hun mener dette henger sammen med hvem som har muligheten til å velge seg en yngre partner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer