Flere blir far etter 50

Flere menn blir fedre etter at de har passert 50. Men det er ikke hvem som helst som blir far i godt voksen alder. De eldre fedrene er ofte menn med posisjon, makt og penger, mener professor Kari Moxnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Magasinet i går fortalte Arve Tellefsen (67) om sitt liv som småbarnspappa. Han var 64 år da eldstedatteren Kari Sofie (3) kom til verden. Innen hun begynner på skolen er han 70.

-  Jeg skyver det foran meg, sier Tellefsen som innrømmer at det ikke er favoritt-temaet.

Statistikken viser imidlertid at han ikke er alene om å være over gjennomsnittsalderen på foreldremøtet. Siden 2000 har antall menn over 50 år som får barn økt med rundt 15 prosent.

-  Med forbehold om at fire år er et kort tidsrom, kan det se ut som dette er et økende fenomen, sier Helge Brunborg, forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Menn i posisjoner

  •  I fjor ble 600 norske menn over 50 år fedre. 430 av dem var mellom 50 og 54 år.
  •  139 norske menn mellom 55 og 59 år satte et nytt barn til verden.
  •  26 menn mellom 60 og 64 år og fem menn over 65 år kunne gå stolte hjem fra fødeklinikken.Professor i sosiologi Kari Moxnes mener at de godt voksne fedrene ikke er hvem som helst.

-  Det er menn med makt, penger og posisjon som har muligheten til å starte en ny familie når de er så gamle, sier Moxnes. Hun mener dette henger sammen med hvem som har muligheten til å velge seg en yngre partner.

-  Kvinner betrakter eldre menn med posisjon, makt og penger som sexy og tiltrekkende. Den gjennomsnittlige nordmann, med ølvom og en slunken bankkonto, har ikke den samme muligheten, sier Moxnes.

Kull nummer to

Mennene som etablerer seg med små barn i godt voksen alder er gjerne i sitt andre samliv, ifølge professoren.

-  Når mannen kommer til samliv nummer to, har han større mulighet til å velge seg en yngre kvinne. Da han var i 20-åra, var det ikke like akseptert å bli sammen med en som var mye yngre, sier Moxnes.

Kvinner har ifølge professoren ikke den samme muligheten.

-  Menn har flere å velge mellom

-  Menn har et større aldersspekter å velge mellom enn kvinner. En 50 år gammel mann kan velge seg en 30 år gammel partner, uten at det vekker sosiale reaksjoner. Kvinner kan ikke gjøre det samme, sier Moxnes.

Forsker Helge Brunborg bekrefter dette.

-  Gjennomsnittlig er mannen to- tre år eldre enn kvinnen når han får sitt første barn. Aldersforskjellen blir større i andregangsekteskap, sier Brunborg.

Gode fedre

Moxnes understreker at eldre menn ofte blir gode fedre.

-  De gamle fedrene går veldig opp i barna sine. Ofte hadde de ikke tid til det da de fikk barn for første gang, fordi de var opptatt med jobb og karriere. Seinere ser de hva de gikk glipp av, og bruker mer tid på barna i runde nummer to, sier Moxnes.

LYKKELIG: Frode Kyvåg er svært lykkelig som 58 år gammel småbarnspappa. I sommer har det blitt mange turer til Ulvøya for å bade med tvillingene Selma og Rikke.