Advarer uvaksinerte gravide:

Flere blir kritisk syke

På Rikshospitalet i Oslo har flere kritisk coronasyke gravide blitt innlagt den siste tida. Fellesnevneren for de alle: De er uvaksinert. Sykdommen har ført til både dødfødsler og keisersnitt i koma, forteller overlege.

DØDFØDSLER: På Rikshospitalet i Oslo har de den siste tida hatt flere gravide coronasmittede på intensivavdelingen. - Vi har også hatt alvorlige tilfeller, hvor det også har fått alvorlige konsekvenser for babyen i magen, med tilfeller av dødfødsler, forteller overlege Ingvil Krarup Sørbye. Bildet er fra Rikshospitalet i forbindelse med en annen sak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØDFØDSLER: På Rikshospitalet i Oslo har de den siste tida hatt flere gravide coronasmittede på intensivavdelingen. - Vi har også hatt alvorlige tilfeller, hvor det også har fått alvorlige konsekvenser for babyen i magen, med tilfeller av dødfødsler, forteller overlege Ingvil Krarup Sørbye. Bildet er fra Rikshospitalet i forbindelse med en annen sak. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De som kommer til oss er de kritisk syke, som legges inn på intensivavdeling og har behov for respirator eller hjerte-lungemaskin. Og det vi ser nå, er at de alle er uvaksinert, sier overlege Ingvil Krarup Sørbye.

Folkehelseinstituttet (FHI) åpnet i mai opp for at gravide utenfor risikogruppene kunne ta coronavaksine, etter å ha rådført seg med lege. I august gikk de imidlertid ut med en anbefaling om vaksine til denne gruppen.

- Nå som vaksineringen av denne gruppen har pågått en stund, så hadde vi forventet å se færre uvaksinerte på sykehus, men det gjør vi ikke. Vår oppfordring er at gravide bør vaksinere seg for å unngå alvorlig sykdom - også hos fosteret i magen, sier overlegen.

Av hensyn til personvernet kan hun ikke gå ut med eksakt antall pasienter, men på Rikshospitalet har de «den siste tida» behandlet flere enn ti uvaksinerte gravide på intensivavdelingen.

- Vi har også hatt alvorlige tilfeller, hvor det også har fått alvorlige konsekvenser for babyen i magen, med tilfeller av dødfødsler, forteller Krarup Sørbye.

- Er dere sikre på at det er coronainfeksjonen som er årsaken i disse tilfellene?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer