Flere boliger evakuert fra storbrannen i Østfold

Kjemper mot skogbrannen med alle midler i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 21-tida i kveld jobbet blant andre brannfolk, politiet, Heimevernet, lokale bønder og mannskaper fra Rygge flystasjon fremdeles med å få kontroll med den store skogbrannen ved Råde og Onsøy i Østfold.

Brannen var da langt fra under kontroll, og fronten var ennå rundt 1,2 kilometer bred.

- Flere hus blant annet i Tomb-dalen og ved Hissingby er varslet. Bygningene står ikke i direkte fare, men store mengder røyk blåser i den retningen. Brannen er ikke slukket, opplyser politioverbetjent Kai Andersen ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.no.
 

Han opplyser at det nå foreligger en slukningsplan for å få bukt med de ødeleggende flammene. Folk som tidligere ble evakuert fra tettstedet Kihl kunne komme tilbake etter at brannen flyttet seg.

- Vindretningen har snudd i forhold til tidligere i kveld, og brannen beveger seg nå nesten rett nordover. Det er derfor laget en branngate i nordlig retning fra Rørfjell til Fjelldalen der vi håper vi kan få kontroll, sier Andersen.

Lokale bønder har bistått med hogstmaskiner for å danne branngata, med utgangspunkt i skogsveier i området-

- I tillegg til store mannskaper på bakken deltar fem helikoptre nå i slukkingen, to fra brannvesenet, to fra Forsvaret og ett politihelikopter.

Vanskelige forhold

Det var klokka 11.30 i formiddag politiet fikk melding om skogbrann i et område mellom Råde og Onsøy i Østfold.

MASSIV INNSATS: I kveld deltar hele fem helikoptre i arbeidet med å få kontroll over skogbrannen. Foto: Terje Løchen
MASSIV INNSATS: I kveld deltar hele fem helikoptre i arbeidet med å få kontroll over skogbrannen. Foto: Terje Løchen Vis mer

 Tørt vær, kraftig vind og vanskeligheter med vannforsyningen har gitt slukkingsoperasjonen store utfordringer. 

Brannvesenet i hele Østfold - i likhet med flere andre steder i Sør-Norge - har hatt hendene fulle gjennom kvelden. I tillegg til skogbrannen mellom Råde og Onsøy, brøt det også ut en mindre skogbrann ved Hjelsnes skole i Sarpsborg.

Også i Aust-Agder jobbet brannvesenet og Sivilforsvaret sent i kveld på spreng for å få kontroll med en større skogbrann som kan true mange hytter i området.

Flere boliger evakuert fra storbrannen i Østfold
<B>SPRER SEG RASKT:</B> Med en front på over én kilometer er det svært vanskelig å stoppe skogbrannen.
<B>BRANNGATE:</B> Politiet håper nå branngater kan tvinge flammene inn i et kontrollerbart område.