Flere bombeangrep mot kjøpesentre

To bomber har eksplodert i kjøpesentre sør på Filippinene i natt. Flere mennesker er drept, og minst 100 er skadd. Politiet har uskadeliggjort to andre bomber, og frykter flere blodbad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første bomben gikk av på formiddagen, klokka 11.40 lokal tid.

- Bomben eksploderte i det fullstappede kjøpesenteret Shop O'Rama i byen Zamboanga, sier politiet.

Bare en halvtime seinere eksploderte en ny bombe ett kvartal unna, i butikken «Shoppers Central». Til sammen er minst fem personer drept, og minst 100 skadd.

En tenåringsjente som ble fraktet til legevakta, forteller at hun var på utsiden av Shop O'Rama da det smalt.

- Jeg falt over ende, og blod rant fra panna mi. Jeg har blødd gjennom tre håndkler, og har skadet armen, men ble sendt bort fra legevakta fordi de måtte gjøre rom for folk som var mer alvorlig skadd, sier hun.

Politiet har funnet minst to bomber til, som de har klart å uskadeliggjøre. Alle bombene skal ha vært tidsinnstilte, og de fleste ble plassert ved inngangen til butikkene, der kundene legger igjen veskene sine før de går inn for å handle.

President Gloria Macapagal Arroyo har fordømt attentatene.

Brannmannskap strømmet til åstedene for å slukke branner, mens medisinsk personell tok seg av alle de skadde. Soldater rykket umiddelbart ut for å sperre av områdene, og bombehunder søker nå gjennom en rekke butikker.

Alle butikkene i nærheten av bombeangrepene er stengt, og politiet har bedt folk holde seg unna. De har sperret av hele området, og ansatte blir sluppet ut én etter én.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bombeattentatene. General Narciso Abaya, som leder de militære operasjonene, sier at de foreløpig ikke vet hvem som står bak.

- Men det skal vi finne ut. Vi fordømmer denne terrorhandlingen, sier han.

Det er bare to uker siden Zamboanga sist ble rammet av et bombeattentat. Da omkom fire mennesker på en bar, blant dem en amerikansk soldat. Myndighetene la skylda på terroristgruppa Abu Sayyaf, som skal ha tilknytning til al-Qaida.

Shop O'Rama, der den første bomben gikk av, er et fem etasjers kjøpesenter. Det ligger rundt to kvartaler fra politistasjonen i byen. Zamboanga har 600 000 innbyggere, og er dominert av katolikker, midt i et muslimsk område.

Dagbladet.no følger saken.

Kilder: AP, AFP, Manilla Times, CNN, Reuters, ABS-CBN-television

SKADD: Redningspersonell prøvde å hjelpe de hundre menneskene som ble skadd i bombeangrepene.