- Flere bombeattentat i vente i Europa og USA

Stockholm-bomberen var kun den første i rekka, ifølge al-Qaida.

FLERE AL-QAIDA-SOLDATER TATT: Og i avhør skal medlemmene av terrorgruppa ha forklart seg detaljert om angrep i Europa. Flere av de arresterte ble vist fram for pressen 2. desember. Foto: REUTERS/Saad Shalash/Scanpix
FLERE AL-QAIDA-SOLDATER TATT: Og i avhør skal medlemmene av terrorgruppa ha forklart seg detaljert om angrep i Europa. Flere av de arresterte ble vist fram for pressen 2. desember. Foto: REUTERS/Saad Shalash/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mislykkede bombeattentatet var det første i en serie selvmordsangrep som radikale islamister har planlagt i Europa og USA i jula.

Det sier irakiske myndigheter som skal ha fått opplysningene i avhør av al-Qaida-medlemmer i fengsel i Irak, ifølge den britiske avisa Daily Mail.

Iraks innenriksminister Jawad al-Bolani sier at selvmordsattentatet i Stockholm lørdag var et av de planlagte angrepene som de fengslede opprørerne snakket om.

Både al-Bolani og Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari har informert Interpol om tilståelsene og har varslet Europa og USA om den mulige trusselen.

Ingen av dem kunne si noe om hvilke land i Europa som skulle være mål for de angivelige angrepene.

Al-Bolani sier at flere av de fengslede angivelige terroristene har sagt at de får sine ordrer fra al-Qaida sentralt i Pakistan.

Fortsatt aktive i Irak Tilståelsene er et resultat av at irakiske politi de siste ukene har arrestert minst 73 mistenkte al-Qaida-krigere i landet, noe som viser at de fortsatt er aktive i Irak.

Al-Bolani understreker at opplysningen om at bombeangrepet i Stockholm var et ledd i planen, kom etter at angrepet var skjedd.

Vestlig etterretning og politi er allerede i høy alarmberedskap siden et angrep i julehelgen kan føre til omfattende kaos.

Også tidligere har terrorister slått til i julehelgen. I fjor forsøkte en ung nigerianer å detonere en bombe han hadde i underbuksa da flyet hans var i ferd med å lande i Detroit, og i 2001 var det skobomberen Richard Reid som mislyktes med et angrep på et transatlantisk fly to dager før jul.
Stolte foreldre Daily Mail bringer også et bilde av Stockholmsbomberen Taimur Abdulwahab sammen med sin kone og hennes foreldre da hun ble uteksaminert i psykologi fra Bedfordshire-universitetet i ved Luton i 2005.

Hennes muslimske irakiske far og hennes kristne rumenske mor legger ikke skjul på hvor stolte de er av datteren, som bærer hijab under studentlua.

Til Daily Mail sier både konas søster og den rumenske bestefaren at hele familien er rasende og fortvilet over det Taimur har gjort.

Søsteren benekter at det er kona til Abdulwahab som trakk ham i retning radikal islamisme, slik bestemoren har hevdet. Hun sier at hennes søster stiller seg like uforstående til ektemannens opptreden som alle andre.
Britiske mistanker Britisk politi er ferdig med å gjennomsøke huset der Abdulwahab og kona bodde i Luton, men arbeider fortsatt med å gjennomgå PC-en hans.

Politiet frykter at Abdulwahab kan ha lurt andre unge muslimer inn i et nettverk for å sprenge bomber i julehelgen.

GIKK AV FOR TIDLIG: Taimour Abdulwahab tok ikke med seg andre i døden. Foto: Reuters/Scanpix
GIKK AV FOR TIDLIG: Taimour Abdulwahab tok ikke med seg andre i døden. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Politiet undersøker også om det har vært kontakt mellom selvmordsbomberen og den radikale imamen Abu Hamsa al-Masri i London, ifølge Svenska Dagbladet.

Al-Masri er kjent for å hylle al-Qaidas leder Osama bin-Laden. Han soner i dag en fengselsstraff på sju år som han ble idømt i 2006 for å ha oppfordret til drap på ikke-muslimer.

Politiet har imidlertid ikke funnet ut om Abdulwahab har besøkt moskeen i London der al-Masri virket.

En tysk ekspert på terror og al-Qaida, Yassin Musharbash, tror at Abdulwahab kan ha fått opplæring i Irak.

Han tolker lydfilene som fulgte med e-posten han sendte til nyhetsbyrået TT og Säpo, der han snakker om organisasjonen Den islamske staten i Irak som at han har truffet folk som har forbindelser til al-Qaida i Irak.

(NTB)

STØTTET AL-QAIDA: Det kom åpent fram på Stockholms-bomberens Facebook-side. Foto: AFP/Scanpix
STØTTET AL-QAIDA: Det kom åpent fram på Stockholms-bomberens Facebook-side. Foto: AFP/Scanpix Vis mer