Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere bør bli testet for svineinfluensa

Samfunnet ville ha tjent på at flere blir testet for svineinfluensa, mener smittevernoverlege.

- FLERE BØR TESTES:  Smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus mener det finnes flere grunner til at det er viktig å vite om pasienten er smittet av svineinfluensa. På bildet arbeider en forsker ved Sillapakorn-universitetet i Bangkok med å utvikle en vaksine for H1N1-viruset. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom
- FLERE BØR TESTES: Smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus mener det finnes flere grunner til at det er viktig å vite om pasienten er smittet av svineinfluensa. På bildet arbeider en forsker ved Sillapakorn-universitetet i Bangkok med å utvikle en vaksine for H1N1-viruset. Foto: REUTERS/Chaiwat Subprasom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus mener det finnes flere grunner til at det er viktig å vite om pasienten er smittet av svineinfluensa. En grunn er rent samfunnsøkonomisk.


- Vi regner med at flere vil bli smittet utover høsten. Samtidig har vi en god del andre luftveisvirus som kan gi samme symptomer. Da hadde det vært en stor fordel å skille mellom denne typen influensa og andre sykdommer, sier Andersen til Dagsavisen.


Folkehelseinstituttet opplyser at flere gjerne skulle ha blitt testet, men at det handler om kapasitet.


I dag er det vanlig at legene gir diagnosen «influensalignende sykdom» på grunnlag av typiske symptomer som høy feber, tørrhoste, vondt i hodet og muskelsmerter. Bare unntaksvis blir det sendt inn prøver - hvis personen er i risikogruppen med hjerte-, luftveis- eller immunsykdommer. Et annet unntak er hvis den syke er pårørende til eller arbeider med mennesker i risikogruppen.


Til sammen har 1.752 pasienter hittil blitt testet og fått påvist svineinfluensa i Norge. Seks av dem er døde. Om lag hver tiende som blir testet har sykdommen.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling