Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere brikker på plass

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke hver dag en statsråd innkaller til pressekonferanse for å presentere et høringsforslag. Men når det gjelder forslag til konkret utforming av den framtidige, moderniserte folketrygden lar ikke regjeringen én anledning gå fra seg. Med tanke på at reformen er vanskelig å forstå og kan inneholde elementer som noen kan tape på, skjønner vi hvorfor det er Aps mest pedagogiske frontfigurer som gjennom åra har vært reformens viktigste selgere. Nå er det arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen som på folkelig vis forklarer oss hvordan nye opptjeningsregler virker og hvilken effekt det har at vi blir så mye eldre enn vi før har trodd.

Det er bare de som er født etter 1963 som omfattes fullt ut av det nye systemet. Alle som er født i 1953 og tidligere vil tjene opp folketrygdpoeng etter den gamle ordningen. Etter 2010 vil pensjonsytelsene fra år til annet øke 0,75 prosent mindre enn lønningene. Alle – også de født før 1953 – skal kunne gå av med førtidspensjon fra fylte 62 år, mot vesentlig lavere pensjon enn om de hadde jobbet til 67. Og alle skal kunne tjene så mye de vil i tillegg til pensjonen. Det er gulroten som skal friste friske, arbeidsføre og attraktive arbeidstakere til å stå lenger i jobb enn det dagens system innbyr til.

Når flertallet av partiene på Stortinget, og i samfunnet ellers ser ut til å godta endringene, er det fordi alternativet ikke er bærekraftig. Statsråd Hanssen anslår at nåværende Folketrygd ville kunne vare i ca. 10 år før den ville bryte sammen på grunn av eldrebølgen. Det ville bare de med høyest livsinntekt og evne til å kjøpe seg private pensjoner tjene på. Men det er samtidig på det rene at forskjellene blant pensjonister vil øke, ettersom utbetalingene i større grad enn i dag vil avspeile hvor mye man faktisk tjener i løpet av sine yrkesaktive år. Desto viktigere at regjeringen bidrar til en god videreføring av AFP-ordningen og sørger for å sikre en fortsatt god uførepensjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media