Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere bruker nikab i Oslo

Stoffbutikker på Grønland i Oslo opplyser om økt omsetning av det svarte, fotside plagget hos muslimske kvinner.

FLERE VELGER NIKAB: De to siste årene har bruken blant kvinner i Oslo økt, ifølge Aftenposten. Her fra en demonstrasjon i Oslo for noen år siden. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet.
FLERE VELGER NIKAB: De to siste årene har bruken blant kvinner i Oslo økt, ifølge Aftenposten. Her fra en demonstrasjon i Oslo for noen år siden. Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten har utviklingen skjedd raskt de siste to årene, og en rekke muslimer og islameksperter bekrefter denne trenden.

- En ny generasjon muslimer er på full fart inn i det norske samfunnet, og noen av dem velger et mer salafistisk islam, en streng og bokstavtro tolkning av islamske påbud og forbud. Hos jentene gir det seg utslag i at de begynner å bruke nikab. Mange av dem har tilknytning til Islam Net og Profetens Ummah, sier religionshistoriker Karin Vogt.

Hun mener at bruken av nikab er både religiøst og politisk motivert.

Professor i religiøse studier ved Malmø Høgskola, Anne Sofie Roald, sier at det ikke står noe konkret i Koranen eller hadither som pålegger bruk av nikab, men at den salafistiske tolkningen går ut på at alle muslimske kvinner skal dekke seg helt når de går ut.

Flere muslimer som Aftenposten har snakket med, påpeker at hijab er blitt så alminnelig at det ikke lenger er nok for å vise at man er muslim i flere kretser. (NTB)