- Flere burde vært tiltalt for Munch-ranet

Brenna mener folk lenger opp i systemet slipper unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Flere burde vært på tiltalebenken etter Munch-ranet enn dem som er der, sa tidligere politietterforsker Johnny Brenna da han vitnet i Borgarting lagmannsrett.

Foran jury og fagdommerne i lagmannsretten fortalte Brenna om sitt tidligere arbeid som kildebehandler i Oslo-politiet. Gjennom flere år pleiet han jevnlig omgang det tunge ransmiljøet på Østlandet, og i åtte år hadde han en av de Munch-tiltalte som en viktig informant.

Under sitt vitnemål i ankesaken sa han i dag at ikke alle som hadde en rolle i ranet, sitter på tiltalebenken.

Folk høyere oppe

– Vi som jobbet på gata, skjønte at det var folk her som ikke satt på tiltalebenken. Når man fikk bildene tilbake, betyr dette at det har vært kontakt med folk høyere oppe enn dem som sitter her, sa Brenna i retten.

Gjennom samtaler med 39-åringen, som har erkjent å ha skaffet til veie ransbilen, er det kommet fram at David Toska skal ha hatt en rolle også i Munch-ranet den 22. august 2004.

Det dramatiske ranet skjedde under et halvt år etter NOKAS-ranet i Stavanger, og grunnen skal ha vært å skape ressursproblemer for etterforskerne i Oslo.

– Ryktene gikk, men det som gikk igjen var at politiet skulle få noe annet å bruke ressurser på enn NOKAS, sa Brenna.

Brukte mye penger
– Brukte politiet i Oslo mye ressurser på NOKAS-etterforskningen; spurte aktor, statsadvokat Elisabeth Ramstad.

IKKE ALLE TILTALT: Tidligere politietterforsker Johnny Brenna mener det er flere enn de som sitter på tiltalebenken som var involvert i Munch-ranet. Foto: LARS MYHREN HOLAND
IKKE ALLE TILTALT: Tidligere politietterforsker Johnny Brenna mener det er flere enn de som sitter på tiltalebenken som var involvert i Munch-ranet. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

– Ja, svarte Brenna, som også tidligere hadde beskrevet Munch-ranet som lite planlagt, uprofesjonelt og dårlig organisert

Brenna jobbet i politiet fra 1988 og fram til fjor. Han har vært en av de mest kjente spanerne i det kriminelle miljøet i Oslo.

Han har vitnet i både i første runde av Munch-rettssaken og i bankbokssaken mot David Toska. Han deltok også under pågripelsen av NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann i mai 2004.

Etter Munch-saken i fjor sluttet Brenna i politiet og har siden arbeidet som frilanser og krimekspert i TV 2.

(NTB)