- Flere byer på randen av smittekatastrofe

Hjelpearbeidere kjemper mot klokka i Sør-Asia. Millioner av mennesker rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Internasjonale hjelpeorganisasjoner advarer om at millioner av mennesker i Sør-Asia vil stå overfor en gigantisk helsekrise om nødhjelp ikke når raskt fram til de flomrammede områdene.

Det skjer når vannet nå trekker seg tilbake,  skriver nyhetsbyrået AP.

Sykdomsbomber

Et av de største problemene er at tusenvis nå tar seg raskt tilbake til hjemmene sine etter at vannstanden har sunket.

Flommen har etterlatt seg en dødelig yngleplass for blant annet diaré, malaria, Dengue-feber, leptospirose og hudinfeksjoner. Regionene Uttar Pradesh i India er blant områdene der befolkningen trosser anbefalingen om å vente med å flytte tilbake.

Helsearbeidere jobber nå på spreng med å desinfisere brønner og dele ut klortabletter til landsbybeboere. Militære mannskaper, lokale myndigheter og utenlandske organisasjoner som UNICEF og WFP frakter mat, rent drikkevann og medisiner i et forsøk på å begrense omfanget av katastrofen.

Som vanlig er barn, 40 prosent av Sør-Asias befolkning, gruppen som er mest utsatt.

Trenger hastebistand

LIVSFARLIG BRØNNVANN: Flomrammede i India og Bangladesh får nå blant annet klortabletter for å rense infisert vann, men mange landsbyer er vanskelig tilgjengelige for hjelpemannskapene. Foto: SCANPIX
LIVSFARLIG BRØNNVANN: Flomrammede i India og Bangladesh får nå blant annet klortabletter for å rense infisert vann, men mange landsbyer er vanskelig tilgjengelige for hjelpemannskapene. Foto: SCANPIX Vis mer

I Uttar Pradesh er er over tusen mennesker syke av blant annet kolera, mens diaré har rammet over 1400 personer i Bangladesh denne uka. I India er brønner med infisert vann et av de største problemene

- Hele landsbyer er bare dager unna en helsekrise om man ikke når fram til folk i løpet av kort tid. Mange av de berørte områdene er hjem for fattige samfunn som sliter med dårlige sanitære og hygieniske forhold også ellers, sier UNICEFs helsesjef Marzio Babille til AP.

FN har problemer med å skaffe midler til hjelpearbeidet og varsler verdenssamfunnet om at vannmassene har tvunget rundt 19 millioner mennesker på flukt i India og Bangladesh, og at tusener vil være hjemløse i lang tid framover.

Hjelpearbeidet er svært vanskelig på grunn av de store ødeleggelsene på veier og annen infrastruktur, skriver FN i en pressemelding.

Selve flommene er forårsaket av en av de verste monsunregnperiodene i manns minne. Bare i forrige døde minst 226 mennesker i India og 164 i Bangladesh. De katastrofale værforholdene de siste to ukene rammer delvis de samme områdene som ble utsatt for syklon og oversvømmelser i juni, og uværet har trolig tatt livet av minst 1400 mennesker totalt.

- Flere byer på randen av smittekatastrofe
<B>HASTER MED NBØDHJELP:</B> FN mangler penger til hjelpearbeidet i Sør-Asia. Her utdeling av mat i Bangladesh.
<B>DYSTER REKORD:</B> Monsunregnet tar mange menneskeliv hvert år, men uværet denne sommeren er det verste på svært lenge.